Válek nechápe Janečkovu výzvu k neočkování: Rady vykadit rakovinu lidem také nepomohly

Známý matematik Karel Janeček se stal součástí esportového týmu Entropiq. Bude jeho investorem.

Bouřlivé předávání Českého slavíka

Nemá cenu zpochybňovat kroky kolem covidu. Právě tak reagoval horký kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na slova podnikatele a matematika Karla Janečka, který veřejně vyzval k neočkování dětí. Bouřlivý projev proběhl během předávání cen Český slavík 2021 na TV Nova. Během slavnostního večera představil miliardář i svérázný videoklip, který mnozí považují za start prezidentské kampaně.

Udílení legendárních hudebních cen bylo letos poměrně divoké. Nehledě na překvapivá jména na příčkách vítězů, mezi která patřila i hvězda Slunečné herečka Eva Burešová, překvapil peprným projevem miliardář Karel Janeček, který si neodpustil kritiku protiepidemických opatření vlády a hlásal, že děti by očkovány být neměly. Se slovy 48letého Janečka měl problém mimo jiné i Vlastimil Válek (TOP 09), který je horkým kandidátem na post ministra zdravotnictví.

„V České republice významné osobnosti dříve vyzývaly lidi k tomu, aby zkusili ‚vykadit rakovinu‘. A bohužel jim někteří uvěřili a zemřeli. Já si myslím, že vědecká pravda je jen jedna. O PCR testech, očkování i všech těch krocích. Nemá cenu ji zpochybňovat,“ zlobil se Válek v rozhovoru CNN Prima NEWS.

Covid děti neohrožuje

„Nesmíme se nechat dále rozdělovat. Zkusme nepodléhat strachu, zkusme být odvážní. Udělejme vše pro to, aby se naše děti mohly smát, abychom byli sjednocení. Nesmíme už nikdy udělat to, že jim zavřeme školy a upřeme jim právo na vzdělání,“ zvolal miliardář veřejně s tím, že nesmíme podlehnout hroznému tlaku na očkování dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje. „Nesmíme kvůli našim strachům připustit to, abychom hazardovali s imunitou našich dětí,“ dodal.

To všechno český podnikatel a hlavní partner slavnostního večera odehrávajícího se v karlínském divadle řekl poté, co byl promítnut videoklip, který Janečka staví do pozice spasitele. Spot nese název „Bojovník 21“.

Podobným excesům musíme předcházet

Na sociálních sítích se po přehrání videa začaly šířit posměšné reakce. Hod kladivem mnozí přirovnávají k marvelovské postavě Thor a celý klip je podle nich parodií na reklamy, zmiňovaný svět Marvel či jiné akční trháky, které mají s realitou jen málo co do činění.

Televize Nova v sobotu na Twitteru uvedla, že bude muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě předejít v budoucnu podobným excesům, které se podle ní odehrály v pátek v přímém přenosu. Web iRozhlas.cz pak v sobotu upozornil na to, že pražští hygienici budou řešit možné porušení protiepidemických opatření během vyhlašování ankety. Janeček ve vyjádření pro ČTK uvedl, že si za svými slovy stojí, byla podle něj namístě.

Tagy: