Dojemné loučení s Rajánem ze studny: Nikdy jsem na pohřbu neviděl tolik lidí, říká místní

Maroko v pondělí pohřbilo pětiletého Rajána, chlapce, který byl několik dní uvězněn ve studni a záchranáři se k němu snažili dostat. Náročná operace přitáhla pozornost celého světa a truchlící posílali soustrastné vzkazy. Posledního rozloučení s chlapcem se zúčastnily stovky lidí.

Truchlící v pondělí stoupali po kopcovité a nezpevněné cestě vedoucí ke hřbitovu, kde se odehrávaly několikahodinové muslimské pohřební rituály. Chlapce pohřbili na hřbitově, který je vzdálen šest kilometrů od vesnice Ighrán a kde v minulosti našli poslední místo k odpočinku i další členové jeho rodiny. „Nechť je Bůh s mým synem,“ sdělil místní televizi otec Rajána.

Před domem truchlící rodiny byly v pondělí postaveny dva velké stany, kde se mohli truchlící zastavit a vyjádřit soustrast, zatímco stovky lidí mířily na hřbitov. „Je mi přes padesát let a nikdy jsem neviděl tolik lidí na pohřbu. Raján je syn nás všech,“ řekl jeden z místních obyvatel. „Rajánova smrt obnovila víru v lidskost, protože lidé z různých zemí a v různých jazycích vyjadřují solidaritu,“ dodal další.

Několikadenní záchranu Rajána z 32 metrů hluboké studny s napětím sledoval celý svět. I přes řadu komplikací záchranáři s nadějí postupovali k dítěti a doufali, že se jim ho podaří vytáhnout živé. V sobotu večer však nadšený potlesk přihlížejících vystřídal smutek, chlapec zemřel.

Fotbalista nabídl rodině nový dům

„Jsem velmi smutný. Nešetřili jsme úsilím, abychom se dostali k živému chlapci. Za pět dní jsme nepřetržitě vykopávali to, co mohlo trvat týdny,“ řekl novinářům na pohřbu dobrovolný záchranář Ali Sahraoui.

Upřímnou soustrast rodině vyjádřily i významné osobnosti jako marocký král Mohammed VI., francouzský prezident Emmanuel Macron anebo papež František. V neděli před výkopem finále fotbalového turnaje Afrického poháru národů drželi minutu ticha egyptští a senegalští fotbalisté.

Kondolenci pozůstalým také vyjádřil marocký fotbalista Abderrazak Hamdallah, který v neděli rodině nabídl dům. „Rozhodl jsem se jménem svým, své rodiny a všech Maročanů a muslimů pomoci a přinést trochu radosti Rajánově rodině, jeho rodičům a bratrům a darovat jim plně vybavený dům,“ napsal fotbalista na svém Instagramu.

Tagy:
dítě rodina Maroko Instagram pohřeb chlapec studna úmrtí hřbitov Emmanuel Macron fotbalista pozůstalí davy kondolence Africký pohár národů Raján Muhammad VI. Papež František Abderrazak Hamdallah