Detaily dramatické záchrany chlapce ze studny: Vytáhněte mě, měl volat pětiletý Raján

Po oznámení, že chlapec nepřežil, záchranáři pro rodiče Rajána vytvořili uličku.

Smutný konec marockého chlapce

Celý svět zatajoval dech při záchraně Rajána Orama, pětiletého chlapce z Maroka, který uvízl ve 32 metrů hluboké studni. I přes řadu komplikací záchranáři s nadějí postupovali k dítěti a doufali, že se jim ho podaří vytáhnout živé. V sobotu večer však nadšený potlesk přihlížejících vystřídal smutek, chlapec zemřel. Jak jeho záchrana probíhala?

V úterý 1. února začala pro rodinu pětiletého chlapce noční můra. Chlapec si hrál v rodné vesnici Ighrán v marocké provincii Šafšávin. „Kolem druhé hodiny odpoledne zmizel. Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studny,“ sdělila jeho matka novinářům. Většina studní v oblasti má přitom ochranné kryty, uvádí web The Guardian.

Okolnosti celé tragédii jsou dosud nejasné, jak ale sdělil jeden z chlapcových příbuzných, Rajána našli díky tlumenému pláči. Když se snažil spustit telefon se zapnutou baterkou do studny, slyšel chlapcův křik. „Volal: ‚Vytáhněte mě,‘“ dodal příbuzný.

Raján spadl do hloubky 32 metrů. Studna měla nepravidelný průměr kolem 45 centimetrů, který se stále zužoval. Záchranáři uvažovali, že by šachtu rozšířili, aby se k chlapci dostali, jenže zde převládaly obavy – v okolí studny je směs kamenité a písčité půdy. Jakýkoliv zásah by tak znamenal riziko sesuvu půdy, která by pětileté dítě mohla pohřbít zaživa.

Zachraňte Rajána

Záchranáři místo toho za použití bagrů začali vyhlubovat svah v naději, že se k Rajánovi dostanou z boku. Vytvořili samostatný horizontální tunel k šachtě, díky kterému by se k chlapci, který ve studni uvázl, bezpečně dostali. Jejich počínání na místě se zadrženým dechem nesledovali pouze obyvatelů vesnice a okolních měst, ale i lidé z celého světa. Sociální sítě se začaly plnit soucitnými zprávami s hastagem #SaveRayan, tedy, zachraňte Rajána.

Celé dny a noci se záchranáři snažili k chlapci prokopat, do šachty mu posílali jídlo, vodu i kyslík. Ve čtvrtek, třetí den záchranné akce, kamera spuštěná do šachty ukázala, že je chlapec naživu a při vědomí, utrpěl však zranění hlavy. Akce pokračovala, byla využívána veškerá těžká technika.

Čím blíže se však pomoc k Rajánovi dostávala, tím nestabilnější byly podmínky. Zhruba tři metry od chlapce se proto záchranáři chopili krumpáčů, což celou akci opět zpomalilo. Zvláštní pochvalu si vysloužil 60letý dobrovolný záchranář Ali Sahrawi, který se k chlapci prokopal, uvádí BBC. K odhrnu půdy měl mimo krumpáče použít i vlastní ruce.

Pátý den naděje pohasly

Byla sobota večer – pátý den záchranné akce, kdy stovky lidí stály u vyhloubaného kráteru a díky reflektorům sledovaly, jak chlapce ze studny vytahují.

Při pohledu na sanitku, do které byl chlapec ve žluté dece přenesen, lidé spustili radostný jásot. Ten však utichl po oficiální zprávě z paláce krále Mohameda VI. – Raján nepřežil. Lidé po celém světě, kteří s napětím celou akci sledovali, nyní na sociálních sítích vyjadřují soustrast.

Tagy: