Marže u jogurtů je za hranou, tvrdí Výborný. Neférová komunikace, reagoval ekonom

Průměrná obchodní přirážka u jogurtů je 105 procent, uvádí Potravinářská komora.

Jogurty s rekordní marží

Průměrná obchodní přirážka u jogurtů je 105 procent, uvádí Potravinářská komora. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tvrdí, že je to za hranou, a vyzývá řetězce, aby se umírnily.
 Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS si ale myslí, že člen vlády by se do cenové politiky obchodů vůbec neměl plést.

Řetězce nejsou žádní lidumilové, hlásí potravináři. „U jogurtů a mléčných výrobků je obchodní přirážka příliš vysoká a brání většímu rozvoji a prodeji mléčných výrobků v ČR,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

Zástupci obchodů ovšem argumentují tím, že na zboží ve slevách mají často zápornou marži. Teď před Vánocemi třeba u vajec. „Tu marži doženou na něčem jiném. To je úplně stejné, jako když automobilka má nízkou marži na fabii a vysokou na superbu,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Marže vám nutně neukazuje celý zisk z prodeje daného výrobku, do toho je potřeba započítat mzdy, náklad na provozovnu,“ sdělil ekonom Pavel Peterka.

Vedení mlékárny v Polné na Vysočině si před časem postěžovalo, že obchody prodávají jejich sýr s přirážkou 170 procent. Nad tím kroutí hlavou ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a to i přesto, že několikrát řekl, že není ministrem cenotvorby. „Obchodní přirážka přesahující sto procent je za hranou nějaké přiměřenosti a akceptovatelnosti,“ sdělil Výborný.

„Tady existují jasná pravidla hospodářské soutěže, už na ně doplatil předchůdce pana Výborného,“ řekl Prouza. „Zaměřit se pouze na jeden výrobek v rámci maloobchodního řetězce a následně to takto komunikovat, tak to mi přijde nefér,“ podotkl Peterka. Marek Výborný si i kvůli obchodním přirážkám pozval zástupce supermarketů na ministerstvo zemědělství. Sejít se mají 4. prosince.

Tagy:
obchod ekonom Tomáš Prouza Česko Marek Výborný jogurt Pavel Peterka Potravinářská komora České republiky