Masakr žen a dětí nebyl omyl. Reportérka rozkrývá okolnosti kauzy, která šokovala USA

Členové drogového kartelu zavraždili v roce 2019 kousek od hranice USA a Mexika devět lidí v autech. Oběťmi byly ženy a děti, příslušníci mormonské komunity. Kartel si údajně spletl cíl. Zločin pobouřil celé Spojené státy i tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Investigativní reportérka Sally Dentonová teď představila myšlenku, že zločin nebyl tak docela náhodný, protože mormoni měli vazby na gangy.

Ke zločinu došlo 4. listopadu roku 2019. Zhruba 110 kilometrů jižně od hranice USA a Mexika zrovna projížděl konvoj tří velkých aut. V nich byly ženy a děti, které měly americké i mexické občanství a hlásily se k mormonismu. Právě mířily na svatbu do jedné z tamních komunit.

Jenže najednou zvuk motoru přehlušila střelba. Útočníci – později se ukázalo, že šlo o členy drogového kartelu – začali na auta střílet. Křik, střelba a výbuchy. Masakr rodin Langfordových, Millerových a Johnsonových nepřežilo devět lidí, šest dětí a tři ženy. Dalších šest lidí vyvázlo se zraněními.

Všechno bylo jinak?

Jelikož šlo o americké občany, zločin pobouřil kromě Mexika i USA. Tehdejší prezident Donald Trump na Twitteru žádal spravedlnost a boj s drogovými gangy. Vyšetřování došlo k závěru, že si zločinci zřejmě spletli cíl, anebo že se konvoj dostal do křížové palby dvou gangů.

Investigativní reportérka Sally Dentonová teď ale pro list The Daily Beast uvedla, že se to podle ní celé událo trochu jinak. Reportérka se domnívá, že manželé a otcové zavražděných udržovali s gangstery kontakt, který se neomezoval jen na přátelské pozdravy, ale i na obchodní spolupráci. Dentonová tvrdí, že mormoni měli s drogovými dealery jistou dohodu o zbraních, kterou příbuzní zavražděných údajně porušili. Masakr mormonů proto podle Dentonové nebyl žádnou náhodou – gangy se mstily.

„Je naivní si myslet, že to byli jen přátelští sousedé. Myslím, že si pomáhali se zbraněmi. Někdo někomu něco dlužil. Měl to být varovný prst, ne pro ženy a děti, ale pro jejich manžele a otce,“ řekla Dentonová.

„Nejednalo se o žádný omyl, ale o cílený útok. Byly v tom peníze, někdo nedodržel určitou dohodu,“ domnívá se reportérka, která o masakru mormonů napsala i knihu.

Tagy: