Masakr na základně v Čadu. Islamisté měli pobít desítky vojáků, prezident slíbil odvetu

Při útoku na armádní základnu na západě Čadu zemřelo nejméně 40 vojáků. V pondělí to podle agentur AP a AFP oznámila kancelář prezidenta Mahamata Idrisse Débyho. Ten se ráno vydal na místo útoku a nařídil zahájit vojenskou operaci s cílem dopadnout útočníky. Podle agentury AFP místní úřady masakr připisují islamistické milici Boko Haram. Prezidentská kancelář informovala, že útok se odehrál v neděli večer na západě země, kde Čad sousedí s Nigerem, Nigérií a Kamerunem.

Úřady se oficiálně k identitě útočníků nevyjádřily, ale podle místních zdrojů, se kterými mluvila AFP, se jednalo o ozbrojence ze skupiny Boko Haram. Podle vojenských zdrojů během útoku zemřel i velitel jednotky. Na základně bylo na 200 vojáků a 20 z nich bylo zraněno. „Členové Boko Haram měli dost času na to, aby se zmocnili munice a materiálu, než se stáhli,“ řekl vojenský zdroj agentuře AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Islámští radikálové zmasakrovali manželky bojovníků ISIS. Válka teroristů budí nové obavy

V příhraniční oblasti na západě Čadu islamistická skupina Boko Haram, která podnikla své první akce v roce 2009 v Nigérii, útočí na vojáky relativně často. Zřejmě nejkrvavější série útoků proti čadské armádě se stala v březnu 2020, kdy zemřela stovka vojáků. Boko Haram, což lze přeložit například jako „západní učení je hříchem, působí na území Čadu, Kamerunu, Nigeru a Nigérie, kde chce vytvořit stát spravovaný podle islámského práva šaría.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtěl zabíjet lidi v den amerických voleb. Afghánec se do USA dostal na speciální vízum

Tagy: