Islámští radikálové zmasakrovali manželky bojovníků ISIS. Válka teroristů budí nové obavy

K neobvyklému a hodně brutálnímu počinu došlo v Nigérii. Islámští radikálové ze skupiny Boko Haram měli zmasakrovat 33 manželek teroristů z Islámského státu (ISIS). Podle médií šlo o odvetu za akci ISIS, při které byl zabit jeden z velitelů Boko Haram. Vrůstající soupeření dvou skupin islámských radikálů tak může ještě více zhoršit bezpečnostní situaci v nejlidnatější africké zemi, kde žije na 220 milionů lidí.

Masakr se odehrál na začátku tohoto týdne na severovýchodě Nigérie. Ozbrojenci Boko Haram podle médií vtrhli do tábora ISIS, kde povraždili 33 žen příslušníků ISIS. Rozkaz přišel přímo od jednoho z představitelů skupiny Aliho Nguldea. Stalo se tak nedlouho poté, co teroristé z ISIS zabili velitele Boko Haram Malama Aboubakara a 15 jeho mužů, informují analytici nigérijského webu Zagazola.

Nigerijská odnož ISIS přitom dříve byla součástí Boko Haram. Poté se ale odtrhla a rychle se pro své bývalé spolubojovníky stala nenáviděným rivalem. Teroristé z ISIS prý dokonce lákali členy Boko Haram, aby přeběhli do jejich organizace, a úspěšně se na svoji stranu snaží získat i místní obyvatelstvo, které radikálové z Boko Haram často terorizují, informuje web Daily Mail s odkazem na zprávu Ženevského centra pro demokratickou kontrolu ozbrojených sil.

Skupina Boko Haram, která vznikla v roce 2009 a patří mezi nejpočetnější hnutí islámských radikálů v Africe, usiluje v sekulární Nigérii o nastolení islámského režimu podle práva šaría. K prosazení tohoto cíle používá velmi brutální metody včetně teroristických útoků či únosů a masakrů místních obyvatel. Násilí na severovýchodě nejlidnatější africké země si už během let vyžádalo na 40 tisíc obětí a přes dva miliony lidí muselo opustit své domovy. Konflikt se navíc z Nigérie přesunul i do Čadu, Kamerunu a Nigeru.

Nigerijské úřady jsou na dobře organizované a vyzbrojené bojovníky z Boko Haram krátké a dlouhodobě se jim nedaří radikály výrazněji oslabit. Nyní navíc panují obavy, že nově vznikající válka dvou teroristických skupin ještě zhorší už tak dost špatnou bezpečnostní situaci jak na severovýchodě Nigérie, tak v příhraničních oblastech okolních států.

Tagy: