Masivní požár v Hamburku: Hasiči dostali plameny pod kontrolu. Výstraha ale stále platí

Německým hasičům se podařilo dostat požár ve skladovacích halách ve východní části Hamburku pod kontrolu. Dohašování ale nicméně možná potrvá až do pondělí. V neděli odpoledne to oznámil mluvčí hasičů rozhlasové stanici NDR. Požár vypukl v neděli nad ránem. Úřady varovaly před „krajním nebezpečím“ způsobeným zplodinami. Na 140 lidí muselo být podle policie evakuováno. Příčina požáru zůstává zatím nejasná.

Oheň vypukl v neděli nad ránem ve čtvrti Rothenburgsort, která sousedí mimo jiné s moderní hamburskou čtvrtí HafenCity. „Centrum města je zcela zahaleno do tmy,“ řekl agentuře DPA mluvčí hamburských hasičů. Podle něj se 210 hasičů podílí na „mimořádně složitém“ zásahu, který může trvat celý den.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V centru Marseille se zřítil bytový dům. Záchranné práce komplikuje velký požár

Úřady v oficiální výstraze varovaly před „krajním nebezpečím“ v důsledku možného úniku škodlivých chemických látek do ovzduší. „Oblak kouře se pohybuje směrem do centra města,“ uvedly.

Odpoledne však policie ohlásila, že ve vzduchu nenaměřila nadměrnou koncentraci škodlivin, informovala DPA. Oficiální výstraha nicméně stále platí. „Požár je pod kontrolou,“ řekl odpoledne mluvčí hasičů rozhlasové stanici NDR. Podle něj však dohašování bude možná trvat až do pondělí. Množství kouře a spolu s ním nepříjemný zápach se však snížily.

Policie oznámila, že kvůli požáru muselo být evakuováno na 140 lidí. Podle ní dosud není možné určit, do jaké míry je situace nebezpečná, informovala agentura Reuters.

Hořely kontejnery se sirovodíkem

Obyvatelé byli ráno vyzváni, aby nechali zavřená okna a dveře a chránili se před kouřem v rozsáhlé oblasti na severovýchodě Hamburku. Společnost Deutsche Bahn uvedla, že je přerušen provoz na hlavní železniční trati z Hamburku do Berlína. S omezeními se potýkají také příměstské vlaky.

Požár vypukl kolem půl páté ráno a podle hasičů zachvátil několik takzvaných IBC kontejnerů, v nichž byly uskladněny hořlavé kapaliny. Některá média tvrdí, že na místě byl i sirovodík, zapáchající jedovatý plyn, který záchranáře nutil použít dýchací přístroje.

Tagy: