V troskách zříceného domu v Marseilli našli hasiči čtyři těla. Další lidé se ještě pohřešují

Při pátrací akci v sutinách domu, který se v noci na neděli zřítil v centru druhého největšího francouzského města Marseille, našli záchranáři čtyři těla. Informovala o tom v pondělí agentura AFP. Neštěstí si vyžádalo rovněž nejméně pět zraněných.

Marseillský starosta Benoit Payan v pondělí ráno uvedl, že je ještě naděje, že se podaří v troskách najít přeživší. Podle úřadů se nyní pohřešují ještě čtyři lidé ze zříceného domu. Záchranné práce dlouho komplikoval požár; hledání pohřešovaných v sutinách začalo až v neděli večer. Podle Payana se přitom může oheň kdykoli znovu rozhořet.

„Nalezena byla čtyři těla, jsou to hrůzostrašné a těžké nálezy,“ uvedl ministr Olivier Klein, který má ve francouzské vládě na starosti mimo jiné bydlení. Podle něj se na pátrání podílí stovka záchranářů, kterým pomáhají psi, drony i termické sondy.

ČTĚTE TAKÉ: Ohnivé peklo na jihu Filipín. Kvůli požáru trajektu zahynulo více než 30 lidí

Zranění pocházejí z okolních budov, které byly rovněž částečně poškozeny. Jejich stav je vážný, nejsou ale ohroženi na životě. Mrtvé, které hasiči našli v troskách, se podle Payana zatím nepodařilo identifikovat.

„Vzhledem k obtížím zásahu bude vyprošťování těl z místa tragédie nějakou dobu trvat,“ sdělili ráno hasiči ve stručné tiskové zprávě. Těch na místě podle BBC zasahovalo okolo stovky.

Starosta se již dříve nechal slyšet, že pětiposchoďová budova se zřítila pravděpodobně v důsledku výbuchu, jehož příčiny nejsou dosud známy. Podle prokurátorky Dominique Laurensové je jednou z vyšetřovacích tezí únik plynu. Preventivně bylo evakuováno zhruba 200 lidí ze tří desítek domů v okolí.

Dům ve čtvrti se zřítil v neděli krátce před 1:00. Budova se nachází ve staré čtvrti La Plaine v centru města.

V listopadu 2018 si zřícení dvou budov v jiné části Marseille vyžádalo osm mrtvých. Tehdy se domy zřítily kvůli špatné údržbě. Podle úřadů byl ale dům, který se zřítil v neděli, v relativně dobrém stavu.

Tagy:
policie požár Filipíny oběti evakuace bytový dům záchranáři zřícení francouzská vláda Marseille Olivier Klein Benoît Payan La Plaine