Na Domažlicku propukl masivní požár, hasiči kolabovali. Video z dronu odhalilo rozsah neštěstí

Požár pneumatik v Postřekově na Domažlicku

Požár v Mlýnici

Hasiči v neděli večer dohašovali požár pneumatik v Postřekově na Domažlicku, který se rozhořel po poledni a rozšířil se na rodinný dům a další budovy. Požářiště budou hlídat celou noc. Informoval o tom velitel hasičského zásahu David Dopirák. Podle mluvčího hasičů Michala Holečka se podařilo plameny lokalizovat asi po dvou hodinách, stupeň poplachu byl od 16:00 snížený ze třetího na druhý a došlo k redukci počtu jednotek. Policie bude případ prověřovat kvůli podezření z obecného ohrožení. Během zásahu se zranilo několik hasičů. Záchranáři ošetřili čtyři z nich, tři převezli do nemocnice, uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Uherek.

Podle velitele zásahu šlo o velmi komplikovaný zásah, požár se rozšířil do několika budov, oheň navíc přeskočil i na větší vzdálenost mezi objekty. Po 18:00 hasiči oheň dohašovali, rozebírali konstrukce a vyhledávali případná skrytá ohniska. „U plamenů v největším nasazení pracovalo 18 profesionálních i dobrovolných jednotek a více než 60 zasahujících hasičů,“ řekl Dopirák. „Počty hasičů se budou snižovat, požářiště ale budeme hlídat minimálně celou noc,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Hromadná nehoda šesti vozů uzavřela provoz na D46. Na místě zasahují hasiči

Zatím není jasné, kolik budov oheň zasáhl, protože některé stavby byly propojené a navazovaly na sebe. Hasiči po příjezdu, kdy už byly stavby ve vysokých plamenech, věděli, že uvnitř nejsou lidé. Velitel zásahu musel stanovit priority, zda hasit hořící objekty, nebo se snažit ochránit okolní budovy.

Policisté pátrají po zdroji

Podle policejní mluvčí Evy Červenkové požár zasáhl několik budov bez obyvatel. „Domažličtí policisté jsou na místě události a na místo požáru je také přivolán policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření,“ uvedla odpoledne Červenková. Starosta Postřekova Petr Anderle dodal, že hořely pneumatiky u rodinného domu. Pro hasiče obec zajistila občerstvení.

Záchranáři vyslali k požáru tři sanitky. „Vzhledem k situaci jsme přímo na místě připraveni zasahujícím kolegům z hasičského záchranného sboru pomoci jak při kolapsových stavech, tak i jiných případných zdravotních indispozicích či poraněních,“ uvedl během akce mluvčí záchranářů Lukáš Uherek. Kolegové podle něj ošetřili čtyři hasiče – jednoho s popálením malého rozsahu a nevolností, jednoho, který se nadýchal zplodin hoření a zkolaboval, a dva s úrazy. „Tři jsme převezli do zdravotnického zařízení, jednu osobu jsme po ošetření ponechali na místě. V 17:45 jsme asistenci zdravotnické záchranné služby u požáru ukončili,“ uzavřel Uherek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lamborghini za 11 milionů v Praze zapálil žhář. Problém byl zřejmě v ukrajinských barvách vozu

Tagy: