Českou ambasádu v Paříži zasáhl požár. Vše pokrývá černý prach, sdělil velvyslanec

Hasiči zasahují ve Francii u požáru domu.

Požár na velvyslanectví

Na českém velvyslanectví v Paříži ve středu vypukl požár. Informaci médiím potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Všichni zaměstnanci byli evakuováni a část ambasády je nyní mimo provoz. Dva lidé se nadýchali kouře, zranění jsou celkem tři a jsou na pozorování. Požár už podle něj byl uhašen. Diplomatickou část ambasády oheň nezasáhl, vše ale pokrývá černý prach. Budova je bez proudu a bez vody, řekl velvyslanec Michal Fleischmann.

„Můžeme potvrdit, že došlo k požáru,“ řekl ve středu vpodvečer Drake, podle něhož oheň propukl z dosud neznámých příčin v jednom z bytů zastupitelského úřadu. „Všichni zaměstnanci byli z budovy evakuováni. V tuto chvíli hasiči i policisté budovy procházejí a sepisují škody,“ dodal Drake po 18:00.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hasiči nalezli v Hostivařské přehradě mrtvého cizince. Měl si tam jít zaplavat

Podle francouzského webu se plameny objevily kolem 14:00, a i poté, co se oheň ocitl pod kontrolou, hasičský zásah pokračoval. Na místě zasahovalo na 60 hasičů a oblast kolem velvyslanectví byla uzavřena. Videa z likvidace požáru a jeho následků zveřejnil na internetu novinář Charles Baudry.

Český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann řekl, že budova ambasády je bez elektřiny a vody, a všichni se tak musí dočasně odstěhovat. I když požár nezasáhl diplomatickou ani bezpečnostní část velvyslanectví, vše podle něj pokrývá černý prach a všude je zakouřeno.

Podle Fleischmanna, který také hovořil o dvou lidech, kteří se nadýchali kouře, první informace naznačují, že požár způsobil elektrický zkrat v bytě domovníka, který kompletně vyhořel. „Do začátku olympiády opravíme, co je nutné, konzulát je funkční, protože je jinde. Konzulární oddělení bude normálně fungovat, ambasáda bude také fungovat,“ dodal velvyslanec. Letní olympijské hry v Paříži začínají 26. července.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hasiči vylovili z jezera Matylda mrtvé dítě. Po chlapci pátraly všechny záchranné složky

Tagy: