Masivní sesuv půdy v Japonsku si vyžádal nejméně dvě oběti, desítky lidí se pohřešují

Při sesuvu půdy vyvolaném silnými dešti u japonského města Atami jihozápadně od Tokia zahynuly dvě ženy. V sobotu to oznámila japonská agentura Kjódó. Celkem se pohřešovaly dvě desítky lidí. Po nezvěstných pátrá několik záchranářských týmů.

Silné deště trápí Japonsko několik dnů. V sobotu dopoledne místního času sdělily úřady prefektury Šizuoka, v níž přístavní město Atami leží, že se pohřešuje nejméně 19 lidí po sesuvu půdy. Voda ve městě zaplavila silnice a proud vody a bahna zničil několik desítek domů, další tři stovky domů jsou podle starosty poškozeny.

Nejmenovaný úředník podle agentury AP připustil, že pohřešovaná je možná až stovka lidí, ale pokračuje záchranná operace ve snaze najít přeživší v troskách přinejmenším 80 zničených domů. „Země se dostala až k přední straně domu. Znělo to, jako kdyby dům rozbíjel bagr,“ řekl novinářům jeden z obyvatel Atami.

Kritická je i situace v sousední prefektuře Kanagawa a také v prefektuře Čiba východně od Tokia. Voda zvedla také hladiny řek a zničila několik mostů. Jeden člověk se pohřešuje i v prefektuře Čiba. Japonský premiér Jošihide Suga svolal zasedání krizového štábu a vyzval lidi žijící v oblasti, aby zůstali ostražití.

Sesuvy půdy jsou v Japonsku časté

Úřady podle agentury DPA vyzvaly 25 tisíc obyvatel domácností, aby se uchýlili do bezpečí. Počasí také narušilo železniční dopravu, nakrátko byl přerušen i provoz rychlovlaků na trati mezi Tokiem a Ósakou. Evakuace se podle AP dotkla asi 35 tisíc lidí. Meteorologové předpovídají silné deště ještě nejméně do nedělního rána.

Atami je malebné přímořské letovisko ležící asi 100 kilometrů jihozápadně od Tokia. Oblast zasažená sesuvem půdy zahrnuje horké prameny, obytné oblasti, nákupní ulice a slavnou svatyni, poznamenala agentura AP.

Japonsko během globálního oteplování zaznamenává stále silnější srážky, které také vedou k častým sesuvům půdy. V uplynulých deseti letech podle úřadů došlo v hornaté ostrovní zemi k bezmála 1500 sesuvům půdy, což je téměř dvakrát více než v předchozích deseti letech, poznamenala DPA.

Tagy: