Masivní sesuv půdy v Norsku: Přes 700 lidí evakuováno, 12 nezvěstných

Deset lidí bylo zraněno a 12 je nadále nezvěstných po sesuvu půdy na jihu Norska. Předchozí údaje hovořily o 21 pohřešovaných. Sesuv ve středu brzy ráno smetl více než desítku domů v obci Gjerdrum, konkrétně ve vesnici Ask asi 30 kilometrů severně od Osla. Uvedla to podle agentury Reuters norská policie.

Na fotografiích z místa je patrný velký kráter s poničenými budovami na jeho dně. Další stavení visí na hraně kráteru. Na místo byly vyslány zásahové síly a nad oblastí se vznášely vrtulníky. Dosud bylo z oblasti evakuováno kolem 700 lidí.

Šest zraněných bylo podle šéfa záchranářů Rogera Pettersena převezeno do nemocnic. Pátrací a záchranné práce mají pokračovat i přes noc. Úsilí záchranářů dnes komplikovala nejen tma, ale i sněžení.

Dva mohutné dlouhé otřesy

„V zasažené oblasti je mnoho domů,“ uvedl podle agentury DPA šéf policejní operace Roger Pettersen. Policie byla na místo zavolána kolem čtvrté hodiny ranní. Pettersen uvedl, že do akce byly nasazeny všechny dostupné zdroje včetně vrtulníků.

„Byly tu dva mohutné dlouhé otřesy a já jsem si myslel, že odklízejí sníh nebo tak něco,“ řekl 68letý Öystein Gjerdrum televizi NRK. „Pak náhle přestala jít elektřina a jeden soused přišel ke dveřím a řekl, že se musíme evakuovat, tak jsem probudil svá tři vnoučata a řekl jim, ať se rychle obléknou,“ řekl Gjerdrum.

Pohřešovaní lidé jsou z domů z míst nejvíce zasažených sesuvem, ale dosud není jasné, zda byli uvnitř, nebo zda se jim podařilo uniknout, uvedla policie.

„Je to katastrofa,“ řekla premiérka Erna Solbergová novinářům poté, co místo katastrofy navštívila. „Mohli by tu být uvěznění lidé, ale zároveň si nemůžeme být jistí, protože jsou novoroční prázdniny, což znamená, že lidé mohli být někde pryč,“ řekla premiérka a upozornila, že záchranné práce by mohly trvat dlouho.

„Může to trvat celé dny,“ řekla. „Situace je stále tak nestabilní, že je nemožné podnikat jakékoli záchranné akce jinak než z vrtulníků,“ dodala Solbergová.

Oblast je podle místních úřadů nadále nestabilní a masy půdy se stále pohybují. Jeden z největších sesuvů jílu v poslední době v Norsku se odehrál po vydatných deštích z posledních dnů, uvedla NRK. Přesná příčina sesuvu však zatím není jasná. Podle agentury DPA by mohl souviset i s typem místní nestabilní půdy.

K sesuvu půdy došlo i na začátku června

Na začátku června norský sever zasáhl rovněž masivní několikasetmetrový sesuv půdy, který smetl do moře několik tamních domů. Podle dostupných informací tehdy v souvislosti s přírodním jevem zaznamenaným na kameru nebyly překvapivě hlášeny žádné oběti ani zranění.

Za příčinu tehdejšího sesuvu byl považován takzvaný senzitivní (rychlý) mořský jíl, který má tendenci měnit svůj relativně tuhý stav na tekutý. Jedná se o usazeniny mořského původu tvořící plochá území i několik set výškových metrů nad hladinou dnešního moře. Nejčastěji se nachází ve Skandinávii a Kanadě.

Tagy: