Masivní útok u Charkova: Ukrajinci zničili desítky obrněnců, zabit měl být další generál

Ukrajinský salvový raketomet BM-21 v Charkovské oblasti, 21. dubna

Válka na Ukrajině (1. 5. 2022, 1000)

Ukrajinští vojáci nedaleko města Izjum v Charkovské oblasti zničili pomocí dělostřelectva více než 30 kusů ruské techniky, uvedla ukrajinská národní garda. Podle zatím nepotvrzených informací měl být zabit i ruský generál Andrej Simonov.

Pozice ruských jednotek odhalila ukrajinská národní garda, která zjištěné souřadnice předala ukrajinské armádě. Ta pak na stanoviště okupantů zaútočila plnou silou. Na zveřejněných záběrech jsou vidět četné výbuchy, které demolují desítky kusů ruské těžké techniky.

Podle ukrajinských úřadů je dost možné, že se na místě nacházel i velitel ruských výsadkových jednotek Andrej Simonov. Zda je skutečně mrtvý, Kyjev zatím stoprocentně nepotvrdil. Ukrajinci se v posledních dnech snaží Rusy z Charkovské oblasti kompletně vytlačit. Druhé největší ukrajinské město však stále čelí dennodennímu ostřelování.

K ještě tvrdším bojům dochází na Donbasu. Jen za posledních 24 hodin tam Ukrajinci odrazili devět ruských útoků. „Zničili jsme při tom 8 tanků, 24 obrněnců, 5 transportních vozidel a jeden dělostřelecký systém,“ informoval v neděli generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Ten také aktualizoval celkové počty ruských ztrát. Podle Kyjeva ztratili Rusové od začátku invaze již přes 23 500 jednotek, 1 026 tanků, 2 471 obrněných vozidel, 1 796 transportních vozidel a 602 kusů dělostřelectva. Rovněž přišli o 155 vrtulníků, 192 letadel, 245 bezpilotních letounů, 80 protivzdušných systémů a o 8 lodí.

Tagy:
válka Ukrajina bombardování generál ztráty Rusko Charkov těžká technika dělostřelectvo Charkovská oblast ostřelování Izjum Andrej Simonov