Masivní výhružky školám? Policie má více vyšetřovacích verzí, prozradil Rakušan

V souvislosti s výhrůžkami školám z posledních dnů policie pracuje s větším počtem vyšetřovacích verzí. Po jednání vlády ve středu to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj si kriminalisté kromě jiného vyměňují poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem. Výhrůžky spojené s výbuchem se v úterý týkaly 600 škol a ve středu 400 zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty.

„Situaci nepodceňujeme, ten útok je bezprecedentní. Byl evidentně cílený,“ řekl Rakušan, který konání pachatelů považuje za o to zákeřnější, jelikož se soustředili na školy a současně svůj čin načasovali na citlivé období začátku školního roku. Kvůli výhrůžkám vznikla pracovní skupina, ve které budou zástupci ministerstev školství a vnitra i policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Anonym znovu řádí. Školám přišly další výhružky. Policie vše řeší, nechce narušovat výuku

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) poděkoval policii i resortu vnitra za nasazení. Situaci podle něj nelze brát jako klukovinu. Rovněž ocenil vznik pracovní skupiny.

Rakušan s Bekem ve středu ředitelům a ředitelkám všech základních a středních škol v Česku rozeslali dopis s informacemi o výhrůžkách. Ujišťují je, že policisté pracují s maximálním nasazením. „Žádáme je o pochopení a součinnost,“ uvedl Rakušan, který text dopisu zveřejnil večer na síti X.

V úterý dostaly stovky českých škol oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Ve středu dostaly některé školy znovu e-mail vyhrožující výbuchem. Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka se týkala více druhů škol, ne jen základních. Na objasnění případu se podílí i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

VIDEO: Útok v domažlické škole? Systémový problém. Duševní zdraví dětí se zhoršuje, varuje expertka

Tagy: