Útok v domažlické škole? Systémový problém. Duševní zdraví dětí se zhoršuje, varuje expertka

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková

Šimáčková Laurenčíková o dětské psychice

Úterní útok na základní škole v Domažlicích podtrhuje systémový problém, kterým je snížené duševní zdraví dětí a mladistvých v Česku. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Školy podle ní musí být schopné rychleji rozeznat signály, že děti nejsou v pořádku, a nabídnout jim potřebnou pomoc.

Trend zhoršování duševního zdraví u dětí je podle Šimáčkové Laurenčíkové v Česku patrný již delší dobu. „Proto je nutná změna systému, abychom dokázali lépe zachytit děti, které jsou ohrožené například násilím v rodině,“ řekla zmocněnkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Útok nožem v Domažlicích. Hrdinou dne je ředitel školy a učitelka, zraněné dívky jsou už doma

Každé ohrožené dítě podle ní vysílá varovné signály, že je s ním něco v nepořádku. „Ta vodítka se nachází v několika oblastech – duševního a fyzického zdraví i chování dítěte a jeho blízkých osob. Může to být náhlá změna nálad, zanedbaný vzhled či známky fyzického strádání, například když přestane nosit svačiny nebo nemá zaplacené obědy,“ vysvětlila Šimáčková Laurenčíková.

V takových případech je nutné dbát zvýšené ostražitosti a ptát se, zda se v životě dítěte nestalo něco mimořádného.

Ne všechny signály se však dají hned rozpoznat, chápe Šimáčková Laurenčíková. Škola podle ní nemůže vždy garantovat, že se dítě nestane obětí šikany. „Škola neví, co se s dítětem dělo třeba o prázdninách, a existují různé skryté formy šikany, například ta v kybernetickém prostoru. Školy by i přesto měly chápat svou roli jako pilíře prevence, snažit se dětem zajistit bezpečné prostředí a od prvního do posledního ročníku s nimi hovořit o duševním zdraví a možných formách ohrožení. V neposlední řadě by měly děti naučit, kde je možné hledat pomoc,“ dodala zmocněnkyně pro lidská práva.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zesnulý psycholog Ptáček ještě nedávno poskytoval rozhovory. Mluvil i o sebevraždách

Tagy: