Masivní zatýkání podporovatelů Navalného. Počet zadržených trumfnul minulý víkend

Policie od rána po celém Rusku při protestech proti věznění oponenta Kremlu Alexeje Navalného ve velkém zatýká. Počet neustále roste a poslední zprávy hovoří minimálně o 5 021 zadržených. Je mezi nimi i Navalného žena Julija, kterou policisté zadrželi na demonstraci v Moskvě, oznámil Navalného tým.

Ruský web OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních aktivit, na své stránce informuje o více než 5 000 zadržených. Ačkoli policie původně oznámila, že v Moskvě přišlo na demonstraci jen kolem 300 lidí, stoupenci Navalného tvrdí, že v hlavním městě bylo zadrženo 1500 osob.

Protesty proti věznění 44letého Navalného se na mnoha místech Ruska konaly i před týdnem, kdy byla Julija Navalná také zatčena. Stejně jako další 3 000 osob, čili „skóre“ bylo tuto neděli s velkou rezervou překonáno.

Ruské úřady předem – i kvůli pandemii koronaviru – varovaly, že účast na nepovolených demonstracích se bude trestat. A tak se také stalo.

Podle běloruské novinářky Hanny Ljubakovové policisté v Petrohradu používají na „zklidnění“ demonstrantů tasery. Vyhrožují jimi i samotným pracovníkům médií, aby je odradili od reportování o kontroverzním způsobu zatýkání. Policie rovněž zasahuje pomocí slzného plynu. V Petrohradě skončilo ve vazbě 500 lidí.

V Kazani donutili policisté Navalného sympatizanty k tomu, aby si lehli do sněhu.

A například ve Vladivostoku se mezi nakrátko zadrženými ocitli i novináři. Ve městě na Dálném východě na pobřeží Tichého oceánu Navalného příznivci vytvořili ze svých těl písmeno „N“ a vykřičník.

Putin je zloděj

V ruské metropoli Moskvě došlo na bezprecedentní opatření – od rána byly v okolí Kremlu uzavřeny stanice metra i obchody.

Organizátoři moskevské akce dvakrát změnili místo setkání, protože policie zablokovala do některých částí města pěším přístup. Nevytvořil se proto homogenní dav, ale menší skupiny. Původně se měli lidé sejít u centrály Federální bezpečnostní služby (FSB, kontrarozvědky) a vydat se k vazební věznici, kde se Navalnyj nachází. Protože se tam ovšem většina z nich nedostala, vrátili se lidé do centra města. „Putin je zloděj! Svobodu!“ volali. Podle agentury AFP připomínala ruská metropole obležené město, všude byly vidět početné protizásahové jednotky se štíty a obušky.

K demonstracím se vyjádřil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Násilným potlačováním opozice a svobody slova Rusko porušuje závazky o dodržování lidských práv,“ uvedl Petříček. Česká republika podle něj bude na půdě Evropské unie podporovat sankce vůči Rusku.

Spojené státy americké Rusko kritizují za brutální taktiku, ale Moskva to označila za hrubé vměšování. Nový šéf americké diplomacie Blinken vyzval k propuštění Navalného a kritizoval „brutální taktiku“ Ruska. „USA odsuzují neustálé používání brutálních taktik Ruska proti poklidným demonstrantům a novinářům. Je to stejné už druhý týden. Znovu vyzýváme k propuštění zatčených včetně Alexeje Navalného,“ napsal Blinken na Twitteru.

Ruské ministerstvo zahraničí vzápětí reagovalo vlastním tweetem: „Potvrzuje se hrubé vměšování USA do vnitřních záležitostí Ruska, podobně jako šíření mylných informací a vyzývání k účasti na ilegálních akcích šířené na internetových platformách kontrolovaných z Washingtonu.“

Navalného policie zadržela 17. ledna bezprostředně po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Tagy: