Masové střelbě v USA přihlíželo 800 policistů. Tragédii měla předcházet hádka útočníka

Jeden ze tří mužů, kterého v souvislosti se střelbou zadržela policie.

Střelba na oslavě Super Bowlu

Na místě středeční střelby v Kansas City, ke které došlo během oslav titulu amerických fotbalistů, bylo 800 policistů. Strážníci ale nedokázali zabránit tomu, aby střelec (či více střelců) zavraždil jednoho člověka a dalších 21 lidí včetně mnoha dětí zranil. Incidentu mohla podle televize CBS předcházet hádka.

Měla to být oslava plná radosti. Tým amerických fotbalistů Kansas City Chiefs na své domácí půdě oslavoval vítězství v Super Bowlu. Hvězdy stály na pódiu a radovaly se se svými fanoušky. V centru města se v den oslav pohybovalo asi milion lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzné oslavy Super Bowlu. Video ukazuje hrdinný zásah proti útočníkovi

Mezi nimi bylo také více než 800 policistů, kteří dohlíželi na klid a pořádek. Ani takové množství strážců zákona ale nedokázalo zabránit tragédii. Někdo v davu začal střílet. Podle americké CNN došlo k začátku střelby ještě v době, kdy hráči amerického fotbalu stáli na pódiu.

List Daily Mail napsal, že střelci byli nejméně dva, policie ovšem hlásí, že zadržela tři podezřelé. V chaosu a křiku agresoři strefili palnou zbraní přes 20 lidí. Jeden člověk padl k zemi mrtvý. Nejprve se spekulovalo o tom, že šlo o místního DJ. Obětí ale byla rozhlasová moderátorka Lisa Lopezová-Galvanová. Oznámil to její zaměstnavatel na sociálních sítích.

Mezi zraněnými bylo i devět dětí. Hned několik z nich teď leží v nemocnici v kritickém stavu.

Videa na sociálních sítích ukazují, že do zpacifikování střelce se zapojili nejen policisté, ale i samotní civilisté. Policie v souvislosti se střelbou zadržela tři osoby a nyní zjišťuje, jakou roli v incidentu hráli.

Vyšetřovatelé prozatím tápou, jaký byl motiv útoku. Policejní zdroj pro web televize CBS naznačil, že možná nešlo o čin extremistů nebo teroristický útok.

Jaký byl motiv střelce?

„Zdroj z bezpečnostních složek řekl, že střelba mohla být důsledkem hádky nebo sporu, který se zvrhl v násilí,“ uvedl web CBS News.

„Je to obrovská tragédie. Nenapadlo mě, že se něčeho takového v Kansas City dočkáme,“ řekl starosta města Quinton Lucas s tím, že všichni hráči i další členové týmu Chiefs jsou v pořádku. Posléze to potvrdil i klub.

„Jsme hluboce zarmouceni tím, co se na konci oslav u Union Station stalo. Oběti, jejich rodiny a celé Kansas City jsou v našich srdcích,“ uvedl klub. „A můžeme potvrdit, že všichni hráči, trenéři, realizační tým i jejich rodiny jsou v pořádku,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden střelbu označil za „hluboký zásah do americké duše“. A současně vyzval občany, aby tlačili na Kongres a přiměli ho tak k zákazu útočných střelných zbraní s vysokokapacitními zásobníky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Swiftová vyhrála nad časem. Na Super Bowl přeletěla půl světa tryskáčem, aby podpořila lásku

Tagy: