Máte na rukou krev, dejte si na etiketu Z. Minipivovary to schytávají za účast na olympiádě

Diskutující na sociálních sítích cupují účast šestnácti minipivovarů na olympiádě v Paříži. Podle kritiků totiž nahrazují pivovar Pilsner Urquell, který svou olympijskou podporu stáhl kvůli účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. Minipivovary se proti ostrému výpadu části veřejnosti brání, protože budou působit pouze v pařížském Českém domě.

Český olympijský výbor představil šestnáct vybraných minipivovarů v neděli. Spolu s tím se rozjela prudká kritika od některých komentujících na sociálních sítích X a Facebooku. „Plzeňský Prazdroj zrušil sponzoring kvůli účasti ruSSáků na OH v Paříži. Na uvolněné místo se nacpali níže uvedení výrobci. Bez výjimky jdou na můj black list. Trhněte si pípou, zmetci,“ uvedla jedna z komentujících.

Zástupci minipivovarů se proti kritice ohrazují a odmítají srovnání s krokem pivovaru Pilsner Urquell. Plzeňský Prazdroj totiž v minulém roce avizoval, že stáhne veškerou komunikaci směrem k olympiádě v Paříži a nenachystá žádnou kampaň kvůli účasti ruských a běloruských sportovců.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové a Bělorusové smějí na olympiádu. V Paříži mohou startovat jako neutrální sportovci

Kromě dalších kritiků, kteří se objevili pod příspěvkem, našly minipivovary i zastánce. „Lidé ze spousty těch pivovarů znám a fakt nejsou ani v nejmenším proruští, ba naopak. Mnozí pomáhali a pomáhají a třeba to vůbec do této souvislosti nedávají. Tohle mi vůči nim přijde dost nefér...,“ uvedl jeden z nich.

Podle jednatele pivovaru Clock Jiřího Andrše proto došlo k mylnému výkladu, že by měly minipivovary Pilsner Urquell nahradit. „Lidé si nás hned zaškatulkovali jako podporovatele olympiády nebo partnery her. To ale není pravda,“ řekl pro CNN Prima NEWS Andrš.

Kritika je podle něj naprosto neoprávněná, protože zástupci malých pivovarů pojedou pouze čepovat své produkty do Českého domu. „Pomáháme ukrajinským uprchlíkům, snažíme se je podporovat. Od pondělí nám ale chodí zprávy, že máme na rukou krev a že si na etikety máme dát písmeno Z. Jsem z toho docela špatný,“ dodal Andrš.

Potštejnský pivovar Clock přitom v minulosti uvařil nealkoholický speciál Alcohol free Ukraine IPA 0,5. Příjmy z prodeje piva pak přeposílal neziskové organizaci Člověk v tísni, která se angažuje v pomoci ukrajinským uprchlíkům.

I ostatní pivovary s kritikou nesouhlasí a osočení z podpory Ruska či Běloruska odmítají. „Pro nás je čest být na olympiádě. Že zaplňujeme po někom prostor, jsme nevěděli. Naši výčepní dostanou za úkol ukázat sportovcům pod neutrální vlajkou prostředníček,“ řekl pro Seznam zprávy jednatel pivovaru Obora Martin Novák.

V Českém domě potečou speciály

Minipivovary se představí na pípě v Českém domě v Paříži. Celkem se představí šestnáct pivovarů, které se budou střídat po čtyřech dnech a na čepu bude vždy osm druhů piv. Český dům otevře 26. července a zájemci si mohou koupit lístky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pražskému letišti hrozí stávka. Odboráři vyhlásili pohotovost, bouří se proti vedení

V nabídce se hostům představí speciály jako ALE, IPA nebo kyseláč. Pivovar Clock dokonce představí i bezlepkové pivo. Minipivovary také mohou použít logo s heslem „Na čepu v Paříži“. „Zástupci jednotlivých pivovarů jsou ze spolupráce nadšení a vzniká i spoustu unikátních materiálů, které věříme, že ocení i fanoušci, již budou sportovcům fandit z Česka,“ řekl marketingový ředitel Českého olympijského výboru Zoran Bartek.

Tagy:
pivo Olympijské hry Paříž pivovar Český olympijský výbor Český dům Plzeňský Prazdroj, a. s. minipivovar