Ošizené pivo a nebezpečné okurky. Kontroloři odhalili na českém trhu další vadné výrobky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět odhalila pivo, které obsahovalo méně alkoholu, než bylo uvedeno na etiketě. Zajistila ho v pivovaru v Uhříněvsi. Nevyhovující výrobek odhalila také v Klatovech – šlo o nakládané okurky, u nichž bylo použito nepovolené barvivo.

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalila v pivovaru v Uhříněvsi pivo, které obsahovalo méně alkoholu, než uváděla etiketa. Šlo o třináctistupňové polotmavé nefiltrované pivo s trvanlivostí do 3. 6. 2024. Inspekce vzorek odebrala 18. dubna. „Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce,“ informovala SZPI v pátek na svém webu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hospody v Česku zavírají, provoz se nevyplatí. Hosty odrazuje cena piva, to ještě podraží

Nejde přitom o první takový případ v poslední době. Pivo, které obsahovalo méně alkoholu, zajistila SZPI nedávno i v pivovaru Gwern.

Další pochybení bylo zjištěno v obchodě s potravinami v Klatovech u výrobku VAN HOLTEN'S HOT PICKLE Hot & Spicy Flavor. „Potravina obsahovala přídatnou látku – barvivo tartrazin (E102), které není pro tento typ výrobků povoleno,“ uvedla SZPI. Výrobek pochází ze Spojených států a má minimální trvanlivost do 20. ledna 2025.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny na českých koupalištích vzrostly. Kolik průměrně utratíte za den u vody?

Tagy: