Máte vlasteneckou samolepku na espézetce? Můžete přijít o technickou a také o řidičák

Někteří motoristé mají potřebu politické názory vyjadřovat i na registrační značce svého vozidla přelepováním znaku EU různými symboly. Takový detail může auto připravit o způsobilost k provozu na pozemních komunikacích a řidiče o řidičský průkaz.

Standardizované modro-bílé registrační značky se některým majitelům aut přestávají líbit. Buď se jim modrý proužek s označením „CZ“ a Evropské unie nehodí k barvě laku a jeho barvu mění obvykle na černou, nebo překrývají symboliku EU různými variantami nálepek od prostého křížku, přes českého lva, po národní trikolóru. Jsou to sice změny, které nenarušují čitelnost nebo rozlišitelnost značky, přesto provádění podobných úprav není v souladu se zákonnými předpisy a posuzují se stejně jako vážnější případy úprav registrační značky.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě piva a šup na kolo. Letní sezóna je obdobím opilých cyklistů, mohou přijít o řidičák?

Nepřípustné úpravy

„Kolegové ze Speciálního oddělení dohledu v minulém týdnu v rámci výkonu služby prováděli kontroly vozidel. Jedno z kontrolovaných vozidel je velmi zaujalo, neboť mělo zjevně poškozenou a upravenou registrační značku. Po dalším zkoumání policisté zjistili, že majitel vozidla vyřešil ztrátu registrační značky tím, že si z cizí nalezené registrační značky – pomocí přelepení jinými čísly – vyrobil novou,“ popsal pro CNN Prima NEWS ne úplně častý případ úpravy RZ policejní mluvčí David Schön.

Mnohem častější je podle něj právě přelepování a různé úpravy pravého rohu RZ s modrým proužkem. I to je ale samozřejmě v rozporu s předpisy.

Řidič vozidla s takovouto značkou je podle policejního mluvčího podezřelý ze spáchání  přestupku dle §125c odst. 1 písm. a) bod 2 zákona č. 361/2000 Sb., zákona o silničním provozu, neboť řídil vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena, čímž je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost. V zákoně je jasně stanoveno, že na tabulku s registrační značkou ani do její těsné blízkosti se neumísťují žádné nápisy nebo vyobrazení, které by narušily její čitelnost nebo rozlišovací schopnost. Registrační značka se podobně jako třeba cestovní pas po vydání nestává majetkem vlastníka automobilu, ale patří stále státu.

„Za tento přestupek hrozí řidiči ve správním řízení sankce pět až deset tisíc korun a dále šest až 12 měsíců zákaz řízení. Přestupek nelze řešit v příkazním řízení na místě. Další jízda vozidlem s upravenou značkou samozřejmě není možná také proto, že policisté ji na místě zabaví jako důkazní materiál,“ popsal Schön.

Ze zákona vyplývá, že vůz s jinak vypadající značkou může být vnímán, jako kdyby měl vážnou závadu. Policie proto teoreticky může takto postiženému autu omezit technickou způsobilost na dobu 30 dnů, což automaticky znamená povinnou návštěvu STK pro prověření bezvadného stavu vozidla. Nenápadná nálepka za pár korun může způsobit mnohem větší škodu, než si většina řidičů myslí.

Opravdu nelegální?

Internetoví prodejci různých „vlasteneckých“ samolepek argumentují mimo jiné tím, že přelepování eurounijního pruhu je zaručeno svobodou projevu popsanou v Listině základních práv a svobod, která je součástí české Ústavy. Připomínají také stále trvající platnost starých okresních SPZ, které ještě žádný modrý pruh neměly.

„Z mého pohledu je přelepování eurounijní symboliky na registračních značkách sporné a v každém konkrétním případě bude velmi záležet na správním uvážení úředníka, který bude danou kauzu řešit, resp. kontrolujícího policisty, který řidiče do správního řízení pošle. Osobně bych ale velmi reálně hrozící drakonický postih kvůli přelepování unijních hvězdiček rozhodně neriskoval,“ zdůrazňuje právník Jan Purkrábek a upozorňuje i na opačný problém.

„Pokud nějaký držitel starší okresní RZ se třemi písmeny na začátku naopak zatouží po modrém proužku, není legální jej na značku svévolně lepit. Správné je dostavit se na příslušný odbor dopravně správních agend, starou RZ odevzdat a vyžádat si její výměnu za novou v současném krajském tvaru.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Když v EU nepolíbíte prsten jako „mlčoch“ Fiala, máte problém, kritizoval Babiš

Tagy: