Máte tu drzost dělat ze sebe mravokárce? Havlíček se pustil do Skopečka kvůli důchodům

Karel Havlíček v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 11.6.2023

Současný kabinet Petra Fialy (ODS) nemá co moralizovat bývalou vládu Andreje Babiše (ANO), že nepředložila žádnou důchodovou reformu, důchodce si totiž bere jako rukojmí. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) oproti tomu prohlásil, že po projevech politiků hnutí ANO má pocit, jako kdyby prošli nějakým šamanským rituálem.

„Pan ministr Jurečka ještě v lednu tvrdil, že se nebude sahat na valorizace tohoto roku, během pár dní tomu bylo jinak. Reformu jsme sice nepředložili, ale to neznamená, že nebudeme kritizovat něco, co není důchodovou reformou. Principiálně nám vadí, že si berete důchodce jako rukojmí. Máte tu drzost ze sebe ještě dělat mravokárce a obětní beránky, že napravujete něco, co jsme dělali my. Důchodci ale v tomhle nejsou dlužníci,“ řekl v Partii Havlíček.

ČTĚTE TAKÉ: Skopeček: Kdo se do problémů dostal vlastní vinou, nemá natahovat ruku. Česku hrozí bankrot

Že hnutí ANO za osm let ve vládě nepředložilo penzijní reformu, kritizoval Skopeček. „Ve chvíli, kdy vidím, jak se penzijní systém vyvíjí, tak nebudu říkat, že na něj nebudu sahat. Ve volbách jsme reformu slibovali. Přišlo mi úplně absurdní, co jsme slyšeli ve Sněmovně. Připadá mi to, jako kdyby prošli nějakým šamanským rituálem,“ sdělil ekonomický expert ODS.

„Za osm let dokázala vláda hnutí ANO pouze zrušit Nečasovu penzijní reformu a přijít s mimořádnými valorizacemi penzí, které systém posouvají ještě do větších deficitů,“ doplnil.

Podle Havlíčka však nejsou ani současné návrhy důchodovou reformou. „Tenkrát to vedla paní Nerudová a my jsme dospěli k závěru, že v dané chvíli je lepší nic nepředkládat než předložit něco špatného. Vy jste nepředložili nic, pane místopředsedo, a to velmi dobře víte,“ zdůraznil.

„My jsme se především snažili vytvořit důstojné podmínky pro lidi, kteří pracovali celý život. Striktně odmítám to, že důchodci budou stát s čepicí v ruce a uděláme z nich dlužníky,“ doplnil místopředseda hnutí ANO.

To se však nelíbilo Skopečkovi. „Chci tady odmítnout, že by důchodci někde stáli s čepicí, že by byli  vládou dostáváni do nějaké nepřiměřené role, že bychom si jich nevážili. Ale pokud něco se systémem penzí neuděláme, tak se stane, že s tou čepicí budou stát dnešní třicátníci a čtyřicátníci,“ sdělil.

Tagy: