Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily 2 miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.
Podle listu The Guardian jde zatím o nejpřesvědčivější důkaz o souvislosti mezi konzumací masa a nemocí, která globálně představuje jedno z největších nebezpečí pro zdraví.
ČTĚTE TAKÉ: Hrozí epidemie? Mpox není nový covid, míní WHO. Prymula varoval před sexuálním turismem
Diabetem 2. typu, který je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, infarktu, mrtvice a amputace dolních končetin, trpí na světě přes 400 milionů lidí. Jedním z hlavních způsobů, jak riziko cukrovky snížit, je kromě udržování zdravé hmotnosti a dostatečného pohybu i správné stravování.
Odborníci ve studii zveřejněné v odborném časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádí, že výsledky jejich analýzy podporují doporučení omezit konzumaci zpracovaného a červeného masa. Výzkum zahrnoval data 1,97 milionu dospělých z 20 zemí Evropy, Ameriky, východního Středomoří, jihovýchodní Asie a západního Pacifiku.
Výzkum ukázal, že pokud člověk denně konzumuje 50 gramů zpracovaného masa – což odpovídá zhruba dvěma plátkům šunky – hrozí mu o 15 procent vyšší riziko cukrovky v následujících deseti letech. Konzumace 100 gramů červeného masa denně, tedy zhruba jednoho malého hovězího steaku, je spojena s o deset procent vyšším rizikem onemocnění.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvýšit proočkovanost v Česku. Nový projekt cílí na uprchlíky z Ukrajiny a jejich zdraví