Zvýšit proočkovanost v Česku. Nový projekt cílí na uprchlíky z Ukrajiny a jejich zdraví

Jedinou účinnou zbraní je očkování.

Zvýšit proočkovanost v Česku

Nezisková organizace Loono spustila nový projekt s názvem Očkování pro cizince, který cílí zejména na Ukrajince, kteří v Česku našli úkryt před válkou. Hlavním posláním je pomoci ukrajinské uprchlické komunitě porozumět systému očkování v Česku a zvýšit tak proočkovanost proti HPV, chřipce, černému kašli a dalším onemocněním.

Jak vyplývá z dat OECD a Evropské observatoře zdravotnických systémů a politik ve spolupráci s Evropskou komisí, proočkovanost dětí u povinných vakcín v České republice v posledních letech klesá.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku byla odhalena vzteklina. Nakažený netopýr pokousal zoologa, chystá se očkování

V roce 2020 dostalo 97 procent ročních dětí třetí dávku vakcíny proti černému kašli. Do roku 2022 však pokrytí kleslo na 94 procent. Nedostatečné je také pokrytí očkováním proti HPV. U dívek v cílové skupině 13-14 let se jedná o 59 procent, evropský plán proti rakovině přitom usiluje o 90procentní pokrytí v této věkové kategorii.

Mezi jednotlivci ve věku 65 let a staršími je také nízká proočkovanost, a to proti chřipce, která v současnosti činí pouze 25 procent, zatímco průměr Evropské unie (EU) je 51 procent.

Systému porozumí v rodném jazyce

V České republice nyní žije přibližně 100 tisíc dětí z Ukrajiny, jejichž proočkovanost nebyla v jejich domovské zemi optimální ani před válkou.

„To vyžaduje naši naléhavou pozornost. Není pochyb o tom, že je potřeba intenzivně zvyšovat povědomí o očkování v ukrajinské komunitě. Proto jsme ve spolupráci s WHO spustili projekt Očkování pro cizince,“ uvedla v dokumentu, který má redakce k dispozici, Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

„Cílem je pomoci Ukrajincům lépe porozumět systému očkování v Česku, zvýšit povědomí o výhodách očkování, prohloubit porozumění významu očkování pro děti a zvýšit proočkovanost proti HPV, chřipce, černému kašli a dalším onemocněním,“ dodala.

Projekt ukrajinské komunitě v jejím rodném jazyce přibližuje, jak funguje systém očkování v Česku, proč je důležité nechat očkovat sebe a své děti a na jaká očkování mají nárok. Loono nechalo do ukrajinštiny přeložit také obsáhlé články, které srozumitelným a odlehčeným jazykem vysvětlují očkování proti HPV a černému kašli.

Nabízí také seznam očkování pro dospělé – od tetanu přes HPV a klíšťovou encefalitidu až po chřipku a černý kašel. A v neposlední řadě radí, kde se nechat očkovat a co k tomu budou ukrajinští váleční uprchlíci potřebovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kožní a kvasinkové infekce nebo mykózy. Experti radí, na co dát v kosmetickém salonu pozor

„Očkování je službou, jejíž část je hrazena z prostředků zdravotního pojištění, je tedy nutné mít svou zdravotní pojišťovnu. Pokud však člověk získá vízum dočasné ochrany, stává se automaticky účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění a získává tak přístup ke zdravotní péči v plném rozsahu,“ připomíná Veronika Feňuš, provozní ředitelka Loono.

Spolu s tím je však podle neziskové organizace nutné cizince informovat o fungování českého zdravotního systému. „Věřím, že díky Loono teď získají důležité informace nejen o očkování,“ dodala Feňuš.

Tagy: