Matka Navalného navštívila vězeňskou kolonii, kde zemřel její syn. Nechci kondolence, řekla

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 17. února 2024 16:51
Poslední video Alexeje Navalného

Matka Navalného potvrdila synovu smrt

Ljudmila Navalná, matka ruského opozičníka Alexeje Navalného, navštívila v sobotu vězeňskou kolonii, kde zemřel její syn. Mluvčí Alexeje Navalného Kira Jarmyšová následně s odkazem na informace od Navalného matky potvrdila, že je Putinův kritik skutečně po smrti.

Matka ruského opozičního předáka Alexeje Navalného podle ruského listu Novaja Gazeta již v pátek uvedla, že její syn byl „živý, zdravý a šťastný“, když ho naposledy viděla 12. února. Informuje o tom agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální očistec odříznutý od světa. Jak to chodí ve věznici Polární vlk, kde zemřel Navalnyj

Novaja Gazeta rovněž upozornila na její příspěvek na sociální síti Facebook, kde napsala: „Nechci slyšet žádné kondolence. Viděli jsme ho na schůzce ve vězení 12. února. Byl živý, zdravý a šťastný.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. V pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit.

Navalného manželka Julija Navalná i jeho spolupracovníci v pátek uváděli, že zprávu o úmrtí nejsou schopni potvrdit ani vyvrátit. Podle Ljudmily Navalné byl její syn při poslední návštěvě tento týden zdravý a v dobré náladě.

Trestanecká kolonie IK-3, známá též pod názvem Poljarnyj volk, leží asi 60 kilometrů za polárním kruhem poblíž města Salechard. Je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské úřady zadržují tělo zesnulého Navalného

Tagy:
Rusko kolonie Alexej Anatoljevič Navalnyj Novaja gazeta Julija Borisovna Navalná