Poslední video Alexeje Navalného. Hlavní kritik Putina se na něm usmívá a žertuje o oblečení

Krátce po oznámení, že ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, obletělo svět jeho poslední video. Hlavní kritik ruského prezidenta je v něm zřejmě dobře naladěn, po celou dobu se usmívá a žertuje.

Poslední záběry Navalného byly podle zpravodajství CNN pořízeny 11. ledna během projednávání jeho stížnosti u Nejvyššího soudu v Moskvě. Navalnyj si měl stěžovat na omezené možnosti knih a materiálů ke čtení, které má k dispozici. Uvězněný opozičník komunikoval prostřednictvím videohovoru z trestanecké kolonie číslo 3 na Sibiři, kde si odpykával devatenáctiletý trest.

ČTĚTE TAKÉ: Boje u Avdijivky vysávají úplně všechny. Ztráty okupantů měly vzrůst na 400 tisíc mužů

Hned po příchodu do místnosti si neodpustil narážku na své oblečení. „Vidíte, mám teď novou bundu, na přední straně je napsáno ‚jednomístné nápravné zařízení‘,“ zavtipkoval.

V podobném duchu se uskutečnil celý rozhovor. Na dotaz, zda dostal nějaké dopisy, reagoval stroze: „Zatím ne. Jsem dost daleko.“

Informace o smrti sedmačtyřicetiletého Navalného byla zveřejněna v pátek, důvodem měla být krevní sraženina. „Na procházce se mu udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby ho oživili, ale bezvýsledně,“ citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby.

Kritik Putina zemřel v trestanecké kolonii číslo 3, nacházející se v Jamalo-něneckém autonomním okruhu, který se rozprostírá ve střední části arktické oblasti Ruska, na severu západní Sibiře. Ředitel Navalného protikorupčního fondu Ivan Ždanov podle informací americké CNN připomněl, že v trestanecké kolonii zvané též „Polární vlk“ panují drsné podmínky se zvláštním režimem ve věčně zmrzlé zóně. „Dostat se tam je velmi obtížné a neexistuje tam žádný systém doručování dopisů,“ řekl Ivan Ždanov.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři etapy k podrobení Ukrajiny. Rusové předpokládají vítězství do roku 2026, uvádí studie

Tagy: