Putin bude potrestán za to, co udělal Rusku a mému muži, řekla Julija Navalná

Julija Navalná

Projev Julije Navalné

Mezinárodní společenství by mělo podle Julije Navalné společně bojovat proti „strašlivému režimu v současném Rusku“, který vede prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu, jeho spolupracovníci, vláda i přátelé budou podle Navalné potrestáni za to, co udělali její zemi, její rodině a jejímu muži, který v pátek zemřel ve vězení.

Julija Navalná v pátek promluvila na Mnichovské bezpečnostní konferenci jen několik hodin poté, co média oznámila Navalného úmrtí. Na letišti se předtím setkala s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, který jí podle agentury Reuters sdělil, že za smrt jejího manžela je podle USA zodpovědný ruský režim.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední video Alexeje Navalného. Hlavní kritik Putina se na něm usmívá a žertuje o oblečení

„Když jsem se o té zprávě doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem. Pak jsem si ale řekla: ‚Co by udělal Alexej na mém místě?‘ Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na pódiu,“ řekla vdova po opozičníkovi na mnichovské konferenci.

Podle Navalného matky Ljudmily byl její syn při poslední návštěvě tento týden zdravý a v dobré náladě. „Nechci žádné kondolence. Viděli jsme ho ve vězení 12. února. Byl naživu, zdravý a šťastný,“ uvedla podle ruského opozičního listu Novaja Gazeta.

VIDEO: Zemřel Navalnyj

Tagy:
Vladimir Putin Mnichov konference USA Rusko Alexej Anatoljevič Navalnyj Julija Borisovna Navalná