Padne výjimečný trest? Žena porodila do záchodu, holčička zemřela. Podle soudu jde o vraždu

Žena porodila do záchodové mísy, novorozená holčička nepřežila. U soudu tvrdila, že vinu nese i její manžel.

Soud k případu porodu mrtvého dítěte

Krajský soud v Ústí nad Labem se ve středu začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby porodila dítě do záchodové mísy. Novorozené miminko o několik týdnů později v nemocnici zemřelo. Za vraždu hrozí ženě až výjimečný trest.

Čin se stal na podzim roku 2021 na ústeckém sídlišti Mojžíř. V panelákovém bytě byla třicetiletá žena s manželem a synem. „Po předchozí nevolnosti, spočívající ve zvracení, křečích a tlaku v břiše, absolvovala neasistovaný porod, který proběhl na záchodové míse,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně s tím, že novorozenou holčičku žena nechala v záchodě v poloze na břiše hlavou dolů.

„Po porodu neposkytla obviněná poškozené neodkladnou adekvátní poporodní péči,“ doplnila státní zástupkyně, podle které se holčička narodila zdravá. I přes rychlou pomoc záchranářů dítěti selhaly životně důležité orgány a za několik týdnů v nemocnici zemřelo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak v olomoucké nemocnici: Lékaři zachránili Vanesku, po porodu vážila jen 395 gramů

„Měla jsem bolesti, křeče, volala jsem na manžela, aby mi zavolal záchranku. A on mi řekl, ať počkám do rána, než všichni vstanou. Tak jsem si šla lehnout, že usnu na nějakou dobu, ale ono to nešlo, probudila jsem se, bylo za deset minut sedm a v sedm se to stalo,“ vypověděla před soudem obžalovaná.

Podle svých slov byla po porodu v šoku a nedokázala se z mísy zvednout. „Mně slehlo to břicho a slyšela jsem něco velkého žbluňknout. Tak jsem zavolala na manžela, že jsem porodila. On mi nijak nepomohl, jenom mi zavolal záchranku,“ vypověděla a dodala, že v opačném případě se tragédie nemusela stát.

On sám ale verzi své ženy odmítá. U soudu vypověděl, že o manželčině těhotenství vůbec nevěděl. „Už ráno byla na záchodě a řekla mi jenom, že mám zavolat sanitku, že má bolesti břicha. Když jí doktor vyzvedl ze záchodu, tak viděl to dítě,“ reagoval u soudu.

Třicetiletá matka už předtím rodila čtyřikrát. Dvě děti dala k adopci, třetí zemřelo a čtvrté soud svěřil do péče babičky. Ve čtvrtek vyslechne soud také zasahujícího záchranáře i lékaře, vypovídat bude i znalec z oboru porodnictví.

Původní kvalifikaci z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti soud ženě zpřísnil na vraždu. V případě prokázání viny jí tak hrozí až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest.

PODÍVEJTE SE: V Lipně nad Vltavou našel kolemjdoucí miminko v kontejneru na štěrk, po jeho matce policie pátrá

Tagy:
porod vražda dítěte krimi Ústí nad Labem Mojžíř Krajský soud v Ústí nad Labem záchodová mísa porod doma smrt novorozence neposkytnutí poporodní péče