Zázrak v olomoucké nemocnici: Lékaři zachránili Vanesku, po porodu vážila jen 395 gramů

Lékaři Fakultní nemocnice Olomouc zachránili život novorozené holčičce, která po předčasném porodu vážila pouhých 395 gramů, což je desetkrát méně, než činí průměrná porodní váha novorozence v Česku. Holčička Vaneska se tak stala nejmenším miminem, o které personál novorozeneckého oddělení FN Olomouc pečoval. Podle lékařů má velkou naději na kvalitní a zdravý život. Zprávu v úterý sdělil olomoucký lékař Martin Wita.

Zpočátku těhotenství Jany Flasarové z Přerova nevybočovalo z normálu. Obrat nastal až při kontrole v Centru fetální medicíny FN Olomouc. Nastávající maminka se tehdy od lékařů dozvěděla, že její holčička neroste.

ČTĚTE TAKÉ: Dvouletá Viktorka bojuje se SMA. Rodiče se nevzdávají a věří, že se holčička znovu postaví

„Na druhém screeningu mi řekli, že je v růstu o dva týdny pozadu. To mi ale ještě lékaři dávali naději, že to může dohnat. Jenže na dalším vyšetření už to bylo jen horší. Cítila jsem se úplně hrozně. Říkali mi, že může umřít a že ji nebudou moci zachránit,“ uvedla Flasarová.

Ve 26. týdnu těhotenství, kdy lékaři zjistili komplikace při růstu plodu, se o případu dozvěděli odborníci z novorozeneckého oddělení FN Olomouc. „Kolegové nás přizvali ke konzultaci s informací, že děťátko dlouhodobě neroste a že bude potřeba se rozhodnout, jak v těhotenství pokračovat dále. Vzhledem k tomu, že nebyla plně funkční placenta, existovalo velké riziko, že miminko může umřít nitroděložně,“ uvedl Wita.

Hmotnost Vanesky byla ale tak nízká, že by bylo holčičku velice obtížné po porodu zachránit. „Hledali jsme tedy optimální strategii načasování ukončení těhotenství, aby miminko bylo v bříšku co nejdéle a mohly vyzrát plíce, ale zároveň ji nezatížili rizikem nitroděložního úmrtí,“ dodal Wita.

V inkubátoru byla 100 dnů

O dva týdny později se průtokové parametry placenty podle Wity výrazně zhoršily a zdravotníci už museli přistoupit k porodu. Holčička přišla na svět v závěru loňského prosince a vážila pouze 395 gramů. Wita upozornil, že standardní váha ve 28. týdnu přitom bývá kolem jednoho kilogramu, tedy více než dvojnásobná. V inkubátoru a intenzivní péči neonatologů si nakonec Vaneska pobyla rovných 100 dnů. Rodiče si ji odvezli domů až 31. března.

Za tři měsíce na novorozeneckém oddělení FN Olomouc se váha holčičky zvýšila více než čtyřnásobně, tedy na 1 770 gramů. „Při rozhodování o propuštění miminka do domácí péče jsou hlavním faktorem stabilizované životní funkce. U Vanesky jsme věděli, že ještě bude potřebovat delší dobu kyslík, takže jsme rodiče vybavili přístrojem, který umožňuje kyslík v domácích podmínkách mít,“ podotkl Wita.

Revoluční objev. Vědci z pardubické univerzity dávají naději pacientům se smrtelnou chorobou:

Tagy: