Matka si stoupla na dceru a dýchala čerstvý vzduch. Z příběhů tragického požáru v Praze mrazí

Při požáru pražského hotelu Olympik v květnu roku 1995 zemřelo osm lidí, další desítky byly zraněny

Spáleniště... Příběhy hasičů: Požár hotelu Olympik

Požár v pražském hotelu Olympik, při kterém zemřelo osm lidí, přinesl řadu smutných příběhů. Právě kvůli tomuto incidentu začali hasiči nakupovat speciální dýchací vyváděcí masky. Datum 26. května 1995 se tak zapsalo do hasičských učebnic. Jednomu z nejtragičtějších požárů v historii České republiky se věnuje druhý díl videopodcastu SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ.

Zásahu tehdy velel Václav Kratochvíl a dodnes ho má v živé paměti. „Musel jsem rozdělit síly, část bojovala s plameny, ta větší šla zachraňovat lidi. S těžkou výbavou vážící asi 25 kilo museli jít pěšky do 11. patra a výš,“ popisuje v novém videopodcastu SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo nechal zabít nejmocnějšího českého mafiána? Policie prý vraha zná, důkazy ale chybí

Kvůli smrtícímu kouři ale museli hasiči zvolit odvážnou taktiku: zraněné bylo totiž snazší evakuovat na střechu, kam se podařilo dostat i několik záchranářů. A Kratochvíl tehdy přišel s absolutně novou myšlenkou. Na pomoc si vůbec poprvé při požáru přivolal vrtulník. „Nakonec jsme zvolili ten nejmenší typ, který jsme měli k dispozici. Měli jsme strach, aby vítr z větších vrtulí neohrozil lidi na střeše,“ vysvětluje.

I přes nasazení hasičů zemřelo 8 lidí. Daleko víc se jich ale podařilo zachránit. Jeden z hasičů například shromáždil skupinku 14 turistů v pokoji, utěsnil dveře a držel je uvnitř, čímž jim zachránil život.

Při záchraně lidí ale hasiči zažili i situace, ze kterých mrazí. V jednom z pokojů zkolabovala dívka, která se nadýchala kouře. Její matka ji odtáhla k oknu, tam jí ale použila jako schůdky a stoupla si na ni, aby se dostala sama k čerstvému vzduchu.

Kratochvíl o tomhle konkrétním příběhu příliš mluvit nechtěl, i když ho potvrdil. Zavzpomínal ale, že vystrašení lidé se občas chovali pod vlivem emocí tak, že jim to škodilo. Někteří se třeba rozeběhli do kouře, jiným zase nezbylo nic jiného, než vylézt na parapety. Podle Kratochvíla se při podobných požárech ukazuje zajímavá věc: Často se chovají nejlogičtěji a nejrozumněji malé děti, které nejspíš nejsou tak zatížené emocemi jako dospělí.

Dalším podrobnostem o děsivém požáru se věnuje nový videopodcast SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ z produkce CNN Prima NEWS. Celý díl najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
Matěj Rychlý požár hasiči Hotel Olympik podcast Česko Praha čerstvý vzduch Václav Kratochvíl videopodcast Spáleniště... příběhy hasičů