Beckham chce zpět na trávník, aby si s ním mohl zahrát. Mbappé má 100 gólů v PSG

Celý fotbalový svět se dohaduje, jestli je lepší Cristiano Ronaldo, nebo Lionel Messi. Do této polemiky ale může začít velmi brzy promlouvat Kylian Mbappé, ofenzivní opora francouzského Paris Saint-Germain, v jehož dresu o víkendu vstřelil už 100. soutěžní gól. Legendární hráč David Beckham, který na konci kariéry oblékal právě i dres Pařížanů, se nechal slyšet, že by pro něj byl sen zahrát si s mladým „expresem“.

Před rokem si odškrtnul 100. trefu kariéry. Gólový účet začal psát nejprve v dresu Monaka, v létě 2017 pak odešel do PSG, kde na produktivitě nijak neubíral, spíše naopak.

Teprve 21letý Mbappé proto už v sobotu 5. prosince proti Montpellieru dosáhl 100. gólu v dresu celku z Parku princů. Tuto metu zvládl pokořit v pouhých 137 zápasech za Pařížany. „Je to legendární milník. Možná jsem nad tím v posledních dvou třech zápasech až moc přemýšlel, proto jsem neskóroval,“ zamýšlel se pařížský rodák nad důvodem, proč od 20. listopadu vycházel gólově naprázdno.

„Když jsem tady podepsal smlouvu, nečekal jsem, že na 100 gólů dosáhnu takto rychle,“ dodal mistr světa z roku 2018.

Před ním se to v PSG povedlo pouze trojici hráčů – Pauletovi (109), Zlatanu Ibrahimovičovi (156) a Edinsonu Cavanimu (200).

Ale Mbappému přijde, že je možné ze sebe „vyždímat“ ještě více. „Můžu se trefovat častěji, můžu mít více asistencí. To časem přijde.“

Už ze současné formy mladého křídelníka je vyloženě nadšená fotbalová i módní ikona David Beckham, který většinu kariéry strávil v Manchesteru United, ale její závěr dohrával právě v PSG. „Vyloženě bych si teď přál být ještě aktivním hráčem, protože hrát po boku útočníka, jakým je Mbappé, by bylo vyloženě mým snem,“ poznamenal pro francouzskou televizi Téléfoot Angličan. „Můžete mu dát míč kamkoliv, on ho doběhne,“ odkázal dále na fenomenální rychlostní kvality Mbappého, který oslaví 22. narozeniny 20. prosince.

„Je to skromný, talentovaný a velmi speciální člověk. Vidět někoho takto mladého s tak velkým talentem dosáhnout tak vysoké laťky je něco výjimečného. Pro něj samotného, klub, jeho rodinu i jeho fanoušky,“ doplnil 45letý Beckham, jenž vlastní tým z americké Major League Soccer Inter Miami.

Už 100. gól kariéry zaznamenal Mbappé v prosinci 2019 v extrémně krátkém čase – s přehledem jako vůbec nejmladší hráč v historii, tedy i daleko dříve než dva největší současní fotbaloví fenoménové Cristiano Ronaldo (v zápasech za Sporting Lisabon a Manchester United) s Lionelem Messim (v Barceloně).

  • Kylian Mbappé – 20 let a 356 dní
  • Romelu Lukaku  22 let a 138 dní
  • Sergio Agüero  22 let a 147 dní
  • Lionel Messi – 22 let a 206 dní
  • Wayne Rooney – 23 let a 37 dní
  • Harry Kane – 23 let a 213 dní
  • Cristiano Ronaldo  23 let a 255 dní

Kritici namítnou, že ve francouzské Ligue 1 má PSG – tedy i Mbappé – malou konkurenci. Pokud ale vydrží střílet góly podobným tempem, je jisté, že v hlavním městě Francie dlouho nesetrvá. Přece jen, v klubu je už přes tři roky a až na ukořistění triumfu v Lize mistrů dokázal s Pařížany vše. Domácí soutěž vyhrál s PSG třikrát (předtím ještě jednou v dresu Monaka, pozn. red.), dvě trofeje získal také ve francouzském poháru a superpoháru zvaném Trophée des Champions.

Už v minulosti evropská média spojovala Mbappého zejména se španělskými giganty – Realem Madrid a Barcelonou. Problémem je obří hodnota hráče nosícího na dresu číslo 7. Podle webu Transfermarkt by měl případného zájemce vyjít až na 180 milionů eur, tedy přibližně 4,77 miliardy korun.

Smlouva v PSG vyprší Mbappému na konci června roku 2022.

Tagy: