Jaroslav měl odnášet raněné, Rusové ho poslali do útoku. Ukrajinci zajali slovenského žoldáka

Údajný Slovák bojující za Rusko Jaroslav Galajčík (vpravo) vypovídá v ukrajinském zajetí.

Ukrajinci zajali Slováka bojujícího za Rusko

Za Rusy v jejich agresivní válce na Ukrajině bojují i zástupy mužů z jiných zemí. Jsou mezi nimi třeba i Češi a Slováci. Právě jeden občan našich bývalých federálních partnerů měl nyní podle záběrů zveřejněných ukrajinským producentem Oleksandrem Kačurou padnout do zajetí bránícího se státu. Ukrajincům tvrdil, že je medik, kterého však Rusové poslali na zteč do útoku. Slovenský žoldák také popsal podmínky, za jakých byl do ruských řad naverbován. Tématu se věnuje web Aktuality.sk.

Údajný Slovák se objevil na videu ukrajinského producenta Oleksandra Kačury. Představil se jako Jaroslav Galajčík a tvrdí, že je občanem Slovenské republiky. Zajat měl být u města Lyman.

ČTĚTE TAKÉ: Válce neunikl. Ukrajinský politik přišel během jednání v Brně o dům, zničila ho ruská raketa

„Mají lidé chodit bojovat proti Ukrajině?“ táže se zajatce Kačura. „Ne, ani do ruské armády nemají vstupovat. Ani na území Ukrajiny nemají vstupovat,“ odpovídá údajný Slovák. Ukrajinský producent posléze dodává: „Vidíte, lidi, nechoďte sem. Jarkovi se to moc nevyplatilo.“

Kačura později pro slovenský portál Aktuality.sk uvedl, že zajatec měl být zdravotníkem. „Byl medik, měl odnášet raněné. Skrýval se v prázdném zákopu, ale ten trefil dron. Vyrazil dopředu, ale místo na ruské se dostal na naše pozice,“ popsal Kačura, jak se měl Slovák dostat do ukrajinského zajetí.

„Tvrdil, že do bojových aktivit ho nezapojovali. Jako kontraktnika, tedy člověka, který podepsal smlouvu s armádou, ho ale poslali na frontu a následně se ocitl v útoku. Všem jim prý oznámili, že půjdou do útoku. Mluvil o tom, že měli hodně ztrát, zraněných,“ pokračoval ukrajinský producent.

Zároveň zmínil i údajné podmínky, za nichž měl být Galajčík naverbován Kremlem. Prý podepsal kontrakt s ruským ministerstvem obrany společně třeba s Nepálci, Mongoly či Indy, a to za zhruba 200 tisíc rublů měsíčně. To v přepočtu činí kolem 50 tisíc korun.

Tagy:
válka Slovensko žoldáci Ukrajina zajetí Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Lyman