Baar: Rusové vyhrávají v zastrašování. Putin je darebák, hraje na nervy našich lidí

Politický geograf Vladimír Baar

ZPRÁVY PLUS (155)

Povolení Ukrajině používat západní zbraně na ruském území mělo přijít mnohem dříve, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar. Dodal, že nechápe obstrukce, které v této věci západní země vytvářely. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj nikdy neměl v plánu zaútočit jadernými zbraněmi.

„Povolení o užití zbraní na ruském území přišlo pozdě, protože stále panovala obava z toho, co se stane, když Ukrajina bude útočit na ruské území,“ řekl Baar s tím, že podle ruského práva se už tak dávno dělo. Okupant totiž obsazené ukrajinské území anektoval.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečí pro armády, ale i předpovědi počasí. Ve vesmíru se rozbíhá satelitní válka, píše CNN

Vystoupení Vladimíra Putina, který státy NATO varoval, aby Ukrajině nedávaly volné ruce v užití zbraní, považuje Baar za účelové.

„Sledoval jsem, jak s potměšilým úsměvem říkal, aby si evropské státy uvědomily, jak jsou malé a jak mají vysokou koncentraci obyvatelstva. Ale to je jen další fáze zastrašování,“ poznamenal s tím, že Putin naznačováním, že použije jaderné zbraně, jen hraje na nervy našich lidí.

Podle Baara si je totiž dobře vědom, jak civilisté tyto výhrůžky vnímají. „Chce, aby tlačili na vlády, aby něco takového nedělaly. Zároveň tak posiluje politická seskupení, která tvrdí, že Ukrajinu je třeba přestat podporovat, protože je to zbytečné,“ sdělil.

„Tohle jsou politické hrátky, proti nimž se neumíme bránit. Západní politici totiž neřeknou: ‚Pokud něco Rusko udělá, použijeme proti němu jaderné zbraně.‘ Rusové prostě v tomto směru výrazně vyhrávají,“ dodal.

Že by však Rusko skutečně zvažovalo použití jaderných zbraní, si Baar nemyslí. „Putin je darebák, ale také člověk, který chce zachránit sám sebe i svou zemi,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin chce ruskojazyčná území Ukrajiny, uvažujme tímto směrem, říká Paroubek. Zdechovský nesouhlasí

Tagy: