Jako by měla ruce. Žena objevila na pláži extrémně vzácnou rybu, experti ji měli za vyhynulou

Objevila jsem něco zázračného, tak se cítila Australanka Kerri Yareová. Na pláži Primrose Sands našla udicovku tasmánskou (Brachionichthys hirsutus), kriticky ohrožený druh ryby. Vyznačuje se tím, že k pohybu po mořském dně využívá prsní a břišní ploutve. Odborníci se domnívali, že udicovka v této oblasti vyhynula před více než dvaceti lety, uvedl web Mirror.

„Taková zvířata mě vždycky berou. Vypadala jako ryba fugu nebo ropucha. Těch jsem viděla mraky. Když jsem se ale podívala blíž, všimla jsem si pod vrstvou písku, jako by měla ryba ruce. Překvapilo mě to,“ popisovala Yareová pro web Mirror.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvířat ubývá mnohem rychleji, ukazuje studie. K vyhynutí směřuje až polovina druhů

Carlie Devineová, výzkumnice z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO), prohlásila, že na světě je těchto ryb už jen pár tisíc. „Domnívali jsme se, že od roku 2005 populace těchto ryb v Primrose Sands vyhynula. Před několika lety jsme se ji snažili najít, ale byli jsme neúspěšní. Tohle nám však dává důvod hledat dál,“ uvedla Devineová.

V roce 1996 Mezinárodní unie pro ochranu přírody evidovala rybu jako kriticky ohroženého živočicha, uvedla CSIRO. Za jejich úbytek může intenzivní rybolov hřebenatek poblíž pobřeží.

Ryba dosahuje délky osmi až deseti centimetrů. Najít se dají velmi obtížně. „Před rokem 1990 se daly najít snáz. Teď jsou vzácné. Jejich populace se rozdělila na devět kolonií a my je monitorujeme. Během hodinového potápění se nám podaří zahlédnout třeba jen jednoho nebo dva jedince. Někdy se stává, že žádného nenajdeme. Odhadujeme, že jich zbývá už jen kolem dvou tisíc,“ doplnila.

Odborníci se velmi snaží tento druh zachovat a vytvořili mu akvárium. „Říkáme tomu populační pojistka. Ryby, které jsme nashromáždili z přírody, dáváme do našich akvárií. Děláme to proto, abychom zabránili vyhynutí určitých druhů,“ řekla výzkumnice. Zmínila, že prostřednictvím tohoto programu budou ryby vracet zpět do jejich přirozeného prostředí.

Žena, která rybu na pláži našla, ji vrátila zpět do moře. „Nerada bych myslela na to, že jsem tu rybku nechala zemřít. Pořád mě fascinuje,“ dodala Yareová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další útok žraloka v Egyptě

Tagy:
pláž ryby ohrožený druh Tasmánie nález Daily Mirror Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu ryba handfish spotted handfish