Z chovatelů si dělají dobrý den. Uprchlý makak na Děčínsku se před štábem procházel na střeše

Poslední dva makakové, kteří jsou po útěku z děčínské zoo na svobodě, se pohybují v blízkosti areálu. Ošetřovatelům se je však nedaří lapit.

Makakové stále na svobodě

Opice z děčínské zoologické zahrady jsou na útěku už čtvrtým dnem. Ačkoliv se většinu z nich již podařilo odchytit, na svobodě se stále pohybují dva samci. Makakové si navíc s ošetřovateli pohrávají, mnohdy se vrací zpět k zoo, aby následně zase utekli. Jednoho z uprchlíků se podařilo natočit i štábu CNN Prima NEWS, když si hověl na střeše rodinného domu. Na útěku se opice ocitly kvůli 42letému muži, který v pondělí poničil elektrický ohradník.

Dva dvouletí samci jako by si se svými ošetřovateli hráli. Jeden z nich ve čtvrtek v podvečer dokonce přišel přímo k pokladně zoologické zahrady a pak pokračoval na dětské hřiště. Poté ale opět utekl neznámo kam. Druhého z makaků se podařilo po chvíli natočit přibližně o kilometr dál, když si hověl na sloupu veřejného osvětlení.

V této čtvrti se mu nejspíš zalíbilo. Ráno totiž seděl jen o pár metrů dál – na střeše rodinného domu. Ošetřovatelé se snažili makaka nalákat na potravu, dolů se mu ale nechtělo. V jednu chvíli už to vypadalo, že by makak přece jen slezl. Pak si to ale zřejmě rozmyslel a vylezl zpátky až ke komínu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalství po výbuchu Kachovky: Reportér ukázal záchranu zvířat. Psa vysvobozovali marně

„Bojí se. Když bude klid, tak se k vám přiblíží na pět až deset metrů a zase uteče,“ líčil CNN Prima NEWS hlavní zoolog ze Zoo Děčín Roman Řehák. Uspat samce také nepřicházelo v úvahu. Neusnul by totiž hned, ale přibližně asi za 20 minut. Pravděpodobně by tak utekl a usnout by mohl až v místech, kde by ho ošetřovatelé nemuseli najít.

„Nebo usne někde tady – kdokoliv půjde, bude mít psa, tak ho zakousne,“ obával se dalšího možného scénáře zoolog. Ošetřovatelé nainstalovali na vedlejší zahradu záchytnou klec, do které dali jídlo a pití. „Oni se chytí,“ věří místní. Z makaků na útěku však mají někteří i strach. „Jsou docela velcí, nechtěla bych se s nimi potkat,“ svěřila se redakci oslovená žena.

Ošetřovatelé doufají, že se samec do klece ještě během pátku chytí a rozšíří tím skupinu útěkářů, kteří už jsou zpátky v zoo. Kde je druhý makak, zatím není jasné.

Tagy: