Město perleti a čamrdářů: Na návštěvu Žirovnice jeden den nestačí

Víte, kdo byli čamrdáři? To zjistíte, když se vypravíte do perleťářské Žirovnice na Vysočině – tu totiž po celém světě proslavily malé a třpytivé knoflíky. Málokdo ale ví, že název městečka má hodně společného i se zemědělstvím a bohatou úrodou. Město perleti zkrátka nabízí tolik zajímavostí, že na jeho poznání vám rozhodně nestačí jeden den.

Tady perleť asi nikdy neztratí lesk. Když tu čamrdáři, jak se dříve knoflíkářům říkalo, vyráběli malé blyštivé doplňky, vždy platilo –⁠ co kus, to originál.

Kdo ví, třeba při procházce po místních cestách budete mít štěstí a spatříte zbytky perleťových ulit po výrobě knoflíků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Staré nádraží v Krušných horách čekala demolice. Teď tam lze spát ve vagónu, zájem je obrovský

Co ještě vidět v Žirovnici

Žirovnice v sobě nezapře, že je městem perleti. Dokonce se tu hraje fotbalový turnaj o perleťový pohár. S naší průvodkyní už ale stoupáme k místnímu zámku. Uvnitř stačí zvednout oči ke stěnám a stropům. Historické zdi krášlí neobyčejné fresky z 15. století. Nástěnné malby takového rozsahu nikde jinde v Čechách nenajdeme. „Je to forma alla fresco a je to malování do vlhké omítky,“ vykládá Věra Daňhelová, referentka a správkyně Zámeckého areálu Žirovnice. A při příchodu do Zelené světnice dodává: „To je jedna z nejkrásnějších místností. Když se podíváte na strop, uvidíte nádherné zelené akantové květinové loubí, které se potom různě rozprostírá do různých dějů.“

Z oken je nádherný výhled do všech stran. Nádvoří má neobvyklý tvar trojúhelníku. Kdo je ale spíše technický typ, tomu stačí udělat pár kroků a bude jako v ráji. „V objektu zámeckého špýcharu je sýpka na obilí, nyní zde máme expozici venkovských tradic a řemesel,“ říká referentka.

Ostatně, že na vesnici se lidé zrovna nenudili, dokazuje neuvěřitelný keramický betlém s více než 700 postavičkami. Do detailu můžete zkoumat, co se dělo v zimě nebo na jaře, kdy se sklízel mák nebo sedělo u ohně. „Třeba papírové domečky nebo dřevěné plůtky prý pomáhal dělat i osmdesátiletý dědeček jedné žákyně, což je takové pěkné, že to tvoření spojuje i celé generace,“ vypráví Věra Daňhelová.

Stačí se podívat a je jasné, že znázornit celou vesnici, jak se dříve žilo, muselo dát opravdu hodně práce. A k vidění je třeba také, jak dává učitel rákoskou dítěti na zadek, ženy derou peří a i smutnější záležitosti jako pohřeb.

Za celým dílem hledejte fantazii a zručnost dětí ze základní umělecké školy. Tak vidíte, měli jsme pravdu, jeden den je opravdu málo, abyste si Žirovnici pořádně užili. Výlet sem ale stojí za to.

Tagy: