Mistr a štrajchpudlíci. Odhalte kouzlo i historii Centra textilního tisku v České Lípě

Přímo v srdci České Lípy, hned vedle zdejšího vodního hradu, se skrývá jedno z nejzábavnějších muzeí na severu Čech. V centru textilního tisku se ledacos dozvíte, ale taky si můžete spoustu věcí vyzkoušet. Třeba metodu sítotisku.

Právě centrum textilního tisku jsme navštívili během natáčení dalšího dílu pořadu Prima Česko. A pochopitelně jsme si to, o čem v reportáži přiložené přímo v tomto článku mluvíme, museli vyzkoušet. A to pod vedením Veroniky Zemanové, zdejší průvodkyně, která nám metodu sítotisku předem ukázala. „Nejdřív jemně rozetřete barvu po celé ploše. V závěru ji znovu naberete a můžeme se kouknout, jak dopadl ten finální vzor,“ vytahuje plátno s natištěným vzorem, který se reportérovi CNN Prima NEWS Liboru Tampierovi povedl ukázkově. „To je asi nejhezčí věc, kterou jsem manuálně vytvořil,“ říká.

Následně se reportér CNN Prima NEWS od průvodkyně dozvídá, že si sítotisk na místě může zkusit každý. Není proto divu, že do Centra textilního tisku v České Lípě míří rodiny s dětmi i celé třídy žáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je známý doma i ve světě. novou vázu mistr sklář vytvořil přímo před televizní kamerou

Mistři tiskaři a štrajchpudlík

A proč interaktivní expozice vznikla zrovna v České Lípě? Odpověď se skrývá v historii. V 19. století bylo město jedním z hlavních center výroby textilu v českých zemích. Ve dvaceti tzv. kartounkách se vyráběly hlavně potištěné látky. Tisklo se třeba s pomocí dřevěných forem. „Mistr tiskař měl připravenou formu, kterou mu připravil štrajchpudlík. Štrajchpudlíci byli děti. Ty práci zastávaly mnohdy už od čtyř let. Vzali formu, kterou si tiskař poručil, namočily ji do barvy a předaly mu ji,“ vypráví Veronika Zemanová s tím, že mistr pak ještě na přiloženou formu pořádně poklepal, aby se barva řádně obtiskla. Populární byly tehdy třeba orientální květinové vzory.

Konec kartounek v Čechách

Už na konci 19. století to ale začalo jít s kartounkami z kopce. Ruční práci postupně nahrazovaly stroje a první světová válka s následnou hospodářskou krizí slavnou etapu českolipského textilu ukončily. V centru textilního tisku si ji ale můžete s výjimkou lednové přestávky připomenout po celý rok.

Tagy:
muzeum průvodce Liberecký kraj Česká Lípa Česko řemesla První světová válka Centrum textilního tisku Veronika Zemanová sítotisk