Meteorit podle policie zdemoloval auto ve Štrasburku. Do střechy udělal půlmetrovou díru

Úlomek vesmírného tělesa podle policie zřejmě udělal díru o půlmetrovém průměru do střechy automobilu zaparkovaného na předměstí východofrancouzského Štrasburku. Policejní experti zkoumají, zda byl tak velkou škodu schopen napáchat možný meteorit velikosti ořechu nalezený na místě, napsala v pondělí agentura AFP.

Hasiči a policisté byli v pondělí ráno přivoláni k autu, z něhož se kouřilo a ve střeše mělo půlmetrovou díru. „V návaznosti na zjištění našeho prvního týmu usuzujeme na pád hvězdného objektu,“ uvedli podle AFP hasiči v zápisu z akce. Nenalezli žádný předmět o velikosti, která by měla předpoklady způsobit díru zmíněných rozměrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jasný záblesk, pak mohutná exploze. Úřady v USA řeší záhadnou událost, lidem se třásly i domy

Poblíž vozu však objevili zhruba dvoucentimetrový štěrkový úlomek, který policisté poslali na laboratorní rozbor. Podle mluvčího policie připomíná spálené dřevo a je velmi lehký. „I kulička padající velkou rychlostí může nadělat škody. Ale nejprve je třeba dokázat, že je to objekt pocházející z vesmíru,“ citovala AFP mluvčího.

Záhadný záblesk v USA

Vesmírná událost nedávno vyděsila také americkou Minnesotu. Noční oblohu protnul jasný záblesk, pak následovala mohutná exploze. Přesně tak úkaz z minulého týdne popsali místní obyvatelé. „Třásla se mi okna. K smrti to vyděsilo mého psa, který byl venku a dožadoval se vpuštění dovnitř,“ citoval web Daily Mail mluvčího místních policistů Christophera S. Mullera.

Incident zachytila i jedna z kamer. Záběry následně zveřejnil místní úřad pro zvládání krizí. Podle Mullera je možné, že za incident může nějaký druh meteoru. To ostatně nevyloučil ani meteorolog Chris Shaffer.

PODÍVEJTE SE: Mohutný záblesk na noční obloze v Minnesotě zachytila kamera. Svědci popsali i explozi

Tagy: