Jasný záblesk, pak mohutná exploze. Úřady v USA řeší záhadnou událost, lidem se třásly i domy

Meteorický roj zachycený observatoří v Turecku

Kamera v Minnesotě zachytila mohutný záblesk na noční obloze

Nejdřív noční oblohu protnul jasný záblesk, pak následovala mohutná exploze. Tak popisují obyvatelé americké Minnesoty nevšední úkaz, který se odehrál v pondělí večer. Podle některých svědectví se dokonce třásly domy. Úřady už událost prověřují a nevylučují, že mohlo jít o meteor.

Záhadnou událost hlásili okolo 19. hodiny místního času především obyvatelé okresu Beltrami. „Třásla se mi okna. K smrti to vyděsilo mého psa, který byl venku a dožadoval se vpuštění dovnitř,“ cituje web Daily Mail mluvčího místních policistů Christophera S. Mullera.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí si nenechaly utéct roj Perseid. Někde podívanou sledovali pod širákem ve spacácích

Podobně situaci popsali i další lidé s tím, že se jim dokonce otřásl celý dům. Explozi měl předcházet mohutný záblesk, který protnul noční oblohu. Ten ostatně zachytila též jedna z kamer. Záběry následně zveřejnil i místní úřad pro zvládání krizí.

Co záblesk a následný výbuch způsobilo, zatím není jasné. Policisté už prověřili rozvodny a transformátory v okolí, k žádnému výpadku elektřiny ale nedošlo. Kancelář šerifa okresu Beltrami uvedla, že pátrají po dalších důkazech. „Je možné, že to byl nějaký druh meteoru. Prověřovali jsme to u Národní meteorologické služby a řekli nám, že ohledně té věci nedostali žádné další podněty. Nic nenasvědčuje tomu, že by byla ohrožena veřejná bezpečnost,“ uvedl Muller.

Výbuch meteoru nevylučuje ani meteorolog Chris Shaffer. „Na základě mých zkušeností to mohl být meteor. Když vstoupí do naší atmosféry, stává se, že shoří, a může také vytvořit aerodynamický třesk. Na místním radaru jsem ale nic nezachytil, takže by se to muselo stát hodně vysoko v atmosféře,“ vysvětlil pro web CBS NEWS.

Meteor nedávno rozzářil noční oblohu také nad Českem, více ve videu:

Tagy: