Česko zasáhnou prudké lijáky, hrozí povodně. Meteorologové varují i před sněžením

Déšť v Ostravě

Sníh v Jeseníkách komplikuje dopravu

Na východě a severu Česka bude v úterý pršet, místy i vydatně. Srážky mohou rozvodnit tamní toky, přičemž na Chrudimsku a Pardubicku mohou dosáhnout v některých místech na třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách může napadnout sníh, což už se na některých místech republiky stalo v noci na pondělí. Na Červenohorském sedle v Jeseníkách komplikovalo sněžení dopravu.

Vydatný déšť s úhrny 60 až 80 milimetrů srážek za 24 hodin meteorologové očekávají zejména v severních oblastech na návětří hor, v ostatních regionech na východě Čech a na Moravě a ve Slezsku mezi 30 až 60 milimetry.

Nad 800 metrů nad mořem tam budou srážky smíšené nebo sněhové a zejména na horách na severu a severovýchodě území napadne od deseti do 30 centimetrů sněhu. Mokrý sníh se může přechodně vyskytnout i v nižších polohách, zejména na Českomoravské vrchovině, uvedli meteorologové a doplnili, že srážky by měly ustat v noci na čtvrtek.

Na severovýchodě Čech, především v povodí horní Moravy a Odry budou hladiny menších toků nad hranicí prvního povodňového stupně. V úterý večer a v noci na středu mají ale řeky v místech, kde bude pršet, stoupat. V povodí Odry, horní Moravy, Bečvy, horního Labe a Jizery lze podle ČHMÚ čekat dosažení až druhého povodňového stupně, na přítocích středního Labe výjimečně až třetího.

Silnici přes Červenohorské sedlo zablokoval sníh

Hlavní tah přes Červenohorské sedlo, který spojuje Šumperk s Jeseníkem, byl v pondělí dopoledne uzavřen kvůli špatné sjízdnosti. Podle policie sedlo pokryl sníh a ledovka, tah blokují nákladní auta, která sedlo nemohla vyjet, řekla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Sníh pokryl i samotné hory, na Ovčárně leží přes deset centimetrů, řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Podle dispečera jesenické správy silnic leží sníh pouze v nejvyšších partiích sedla. „Rozhodují tam hodně metry v nadmořské výšce. Vozovky druhých a třetích tříd jsou na Jesenicku mokré. Správa do terénu dnes sypače ještě neposílala, není důvod,“ doplnil v pondělí ráno dispečer.

O aktuální situaci v Jeseníkách informoval také moderátor Leoš Mareš, který na svém instagramovém profilu zveřejnil video, na němž jsou vidět odstavené kamiony po cestě přes Červenohorské sedlo.

Týdenní předpověď

V pondělí bude oblačno až zataženo. Na Moravě, ve Slezsku a zpočátku i na jihu a východě Čech může pršet, v polohách nad 900 m sněžit. Srážek bude během dne od západu ubývat, do večera se udrží jen na východě území. Teploty vystoupají na 8 až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku 5 až 9 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C.

Také na úterý ČHMÚ předpovídá zataženo až oblačno, v Čechách zpočátku polojasno. Ráno mohou především řidiče potrápit mlhy. Zpočátku pouze na východě, postupně na celém území očekávají odborníci déšť. Ve vyšších polohách znovu může sněžit. V noci teploty klesnou na 7 až 3 °C, na západě až 1 °C a místy přízemní mrazíky. Přes den se pak vyšplhají na 5 až 9 °C, v Čechách až 11 °C.

I ve středu zůstane obloha zatažená, na většině území se znovu vyskytnou srážky, které mohou být na severu a severovýchodě vydatné. V místech nad 1 000 metrů bude sněžit, případně padat sníh s deštěm. Noční teploty 7 až 3 °C, denní 6 až 10 °C.

Také ve čtvrtek meteorologové očekávají zataženo až oblačno, objeví se občasný déšť. Teploty v noci se budou pohybovat mezi 7 až 3 °C, během dne mezi 8 až 12 °C.

Ani v pátek se mraky neprotrhají a pršet bude znovu na většině území, na horách pak sněžit. Noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, ty denní se dostanou k 7 až 11 °C.

Vyhlídka na víkend počítá se zataženou oblohou, místy bude pršet nebo se vyskytnou přeháňky. Na horách budou znovu srážky smíšené nebo sněhové. V neděli by mělo ubývat oblačnosti. Noční teploty spadnou na nulu, přes den vyšplhají na 6 až 11 °C.

Tagy: