Meteorologové varují před silným deštěm i povodněmi. Na horách začne sněžit

Déšť v Česku

Meteorologové varují před povodněmi

Úterní deštivé počasí napříč Českem může zvednout hladiny řek i menších toků, v platnosti je výstraha. Varování před povodněmi platí pro části šesti krajů: Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského. Na horách budou srážky smíšené nebo sněhové.

V úterý bude převážně zataženo. Na většině území meteorologové očekávají déšť, na Šumavě může být i vydatný. Na horách nad 1 100 metry hrozí srážky smíšené nebo sněhové, kvečeru na západě tyto srážky postoupí i do výšky 700 metrů nad zemí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 12 °C, na horách kolem 6 °C.

Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr o síle 2 až 6 m/s, odpoledne o síle 4 až 8 m/s. Místy může v nárazech dosáhnout síly až 15 m/s, na horách dokonce kolem 20 m/s (70 km/h).

V platnosti je nadále výstraha před povodněmi pro části šesti krajů a před silným deštěm ve dvou krajích. „Vydatný déšť s úhrny 20 až 50 mm / 24 h, na návětří ojediněle i kolem 60 mm / 24 h. Hrozí zvýšený odtok vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace, snížená viditelnost a riziko aquaplaningu,“ uvádí meteorologové pro varování před vydatným deštěm v Plzeňském a Jihočeském kraji.

V okresech v Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském i Plzeňském a Jihočeském kraji nadále platí varování před zvyšováním hladin řek a toků. „Na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici hrozí mírné překročení 3. stupně povodňové aktivity,“ varují před nejhorším stupněm.

V noci na středu bude převážně zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Postupně od západu nad 700 metry očekávají srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C, na Karlovarsku ojediněle až kolem 0 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, postupně ojediněle meteorologové očekávají déšť a přeháňky. Ve výšce nad 700 metrů, postupně od západu ve všech polohách, budou padat srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, na Karlovarsku kolem 2 °C.

Tagy: