Praha ve znamení dopravního pekla: Výluky metra i tramvají. Kde se bude v létě opravovat?

Léto se v Praze ponese tradičně v duchu mnoha rekonstrukcí tramvajových tratí či linek metra. Výrazné omezení cestující čeká například na metru C v centru města, kde se bude ve dvou etapách postupně opravovat trasa mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání nebo mezi Vltavskou a Hlavním nádraží. Opravy se nevyhnou ani tramvajovým linkám například na Evropské či Plzeňské ulici. Podívejte se na seznam letních oprav v Praze, které se dotknou MHD.

„O letních prázdninách, kdy je výrazně nižší poptávka po MHD a menší provoz automobilů na komunikacích, se snažíme provádět opravy, které by měly násobně horší dopad na pražskou dopravu, pokud bychom je realizovali během školního roku. Snažíme se k tomu využít i červencové státní svátky, kdy bude většina Pražanů na dovolené, proto v tomto termínu uskutečníme současně několik akcí v metru i v tramvajové síti,“ uvedl Jan Šurovský z DPP.

ČTĚTE TAKÉ: Paradox modernizace na trati Praha–Brno: Cesta vlakem trvá déle, dráhy sklízí posměch

Metro

Zřejmě nejzásadnější komplikací pro cestování v Praze bude výluka na lince metra C, kde se v období 1. až 9. července nebude jezdit mezi Muzeem a stanicí Pražského povstání. Dopravu budou zajišťovat náhradní autobusy. Na to později naváže také krátká výluka mezi Vltavskou a Hlavním nádražím v době 15. a 16. července. Místo toho budou lidé moci využít náhradní tramvajovou dopravu.

Omezení se nevyhne ani lince metra A, kde se bude od 5. do 9. července opravovat úsek  Želivského – Depo Hostivař. Lidé mohou využít náhradní tramvajovou dopravu a autobusovou linku 125, kterou čeká dočasné prodloužení ze Skalky na Strašnickou.

❌ VÝLUKA METRA NA LINCE C 🔴 A NA LINCE A 🟢 | Od soboty 1. července do neděle 9. července 2023 přerušíme provoz 🚇 metra...

Posted by Dopravní podnik hlavního města Prahy on Wednesday, June 28, 2023

Tramvaje

Ještě zásadnější komplikace čekají Pražany, pokud budou chtít využít tramvajovou dopravu. Velké stavební práce se chystají například v okolí Vítězného náměstí. Nejdříve se musí lidé mezi 1. a 7. červencem připravit na to, že nebudou tramvaje jezdit po Evropské ulici právě mezi „kulaťákem“ a Divokou Šárkou.

Hned poté na to naváže druhá fáze rekonstrukce mezi 8. a 14. červencem, kdy se uzavře trať Prašný most – Vítězné náměstí. V obou případech zavede dopravní podnik náhradní autobusovou dopravu.

❌ 🚋 PŘERUŠENÍ PROVOZU TRAM V ÚSEKU VÍTĚZNÉ NÁMĚSTÍ – DIVOKÁ ŠÁRKA | Od 1. července do 8. července 2023 zde dojde k...

Posted by Dopravní podnik hlavního města Prahy on Thursday, June 29, 2023

Mezi 15. červencem a 10. srpnem proběhne zase oprava Plzeňské ulice. Tramvaje pak nepotkáte v úseku Klamovka – Sídliště Řepy. Tradičně tak budou lidé odkázáni na autobusovou dopravu.

Komplikacím se lidé v srpnu nevyhnou ani kolem jedné z nejvytíženějších tramvajových zastávek I. P Pavlova. Tramvaje nepojedou z Karlova náměstí na I. P. Pavlova jezdit v době od 11. až 20. srpna. DPP pak tradičně nabídne autobusovou variantu.

Bílá Hora či Albertov

Pražany potrápí rovněž práce mezi zastávkami Vypich a Bílá Hora od 21. srpna do 3. září či výluka mezi Morání a Albertovem od 1. do 17. záři. Také v obou těchto případech mohou lidé využít náhradní autobusovou dopravu.

Naopak bez jakékoliv náhradní dopravy se budou muset lidé obejít při výluce mezi Strossmayerovým náměstím a Výstavištěm mezi 31. červencem a 25. srpnem. Výraznější omezení čeká pražské cestující v Poděbradské ulici, které zastaví provoz tramvají mezi Nádražím Libeň a Starým Hloubětínem v době od 21. srpnna do 3. záři.

Tagy:
doprava metro oprava letní prázdniny Praha Bílá Hora Pražského povstání Vítězné náměstí