Mexiko opět zasáhlo zemětřesení. Epicentrum bylo nedaleko letoviska Acapulco

Mexiko zasáhlo v pátek večer zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy škály. Ohnisko zemětřesení bylo podle Národní seismologické služby v jihovýchodní části státu Guerrero. Lehké chvění bylo cítit i v Mexico City.

Obyvatelé Mexica City jsou naučeni okamžitě opouštět obytné i komerční prostory. Desítky lidí čekají před komerčním centrem ve čtvrti Zona Rosa.

Krátce po deváté hodině se v jednadvacetimilionové metropoli rozezněly sirény a tisíce lidí vyšly ve strachu ze svých domovů do ulic velkoměsta. Podle posledních zpráv ale k žádným újmám na životech nebo větším hmotným škodám nedošlo. Potvrdila to i starostka hlavního města Claudia Sheinbaumová. Zákazníci v restauracích v hlavním městě pocítili pouze chvění sklenic a lustrů. I to však některé velmi rozrušilo.

Zemětřesení rozhoupalo i těžké lustry

Mexiko má se zemětřesením bohaté zkušenosti. Při posledním velkém zemětřesní před třemi lety zahynulo více než 370 lidí a spadlo přes 40 budov. Největší škody byly zaznamenány v hlavním městě. Centrum města stojí na místě, kde bylo dříve jezero Texcoco. Z tohoto důvodu je podloží v této oblasti měkké a nestabilní. Situaci příliš nepřispívá ani obcházení stavebních standardů, které byly přijaty po ničivém zemětřesení v roce 1985.

Řada budov v Mexiku spoléhá pouze na betonovou konstrukci se zděnou fasádou. Jen některé budovy byly po zemětřesní v 80. letech posíleny o železobetonovou či ocelovou konstrukci. Některé železobetonové konstrukce se navíc ukázaly jako nedostatečné. Situaci v minulých letech komplikovala korupce a nedostatečná kontrola nové výstavby. Desítky budov zůstaly v centru Mexica City po zemětřesní v roce 2017 neobyvatelné a stále čekají na zbourání. Jakékoliv zemětřesní většího rozsahu je přitom může poslat k zemi, zabít kolemjdoucí a poškodit i okolní stavby.

Tagy: