Mexiko se zahalilo do šedé. Sopka Popocatépetl chrlí popel a dým, úřady vydaly varování

Sopka Popokatepetl

Sopka Popokatepetl chrlí kouř

Mexická sopka Popocatépetl chrlí popel a dým, na fotografiích jsou vidět mohutné sloupce šedých emisí. Lety v jejím okolí byly zastaveny, informovala americká CNN. Úřady varují místní obyvatele před hrozícím nebezpečím.

V reakci na aktivitu sopky vydalo mexické Národní centrum pro prevenci přírodních katastrof (CENAPRED) výstrahu druhého stupně a varovalo tamní obyvatele, aby se ke kráteru nepřibližovali.

ČTĚTE TAKÉ: Požáry ohrožují zařízení na jaderné zbraně v Texasu. Montovaly se tam i bomby

„Nesnažte se na sopku vyšplhat. Jak jsme v poslední době viděli, chrlí během explozí žhavé úlomky. Respektujte vyklizený okruh 12 kilometrů kolem kráteru. Setrvání v oblasti není bezpečné. V případě silných dešťů se kvůli nebezpečí proudů bahna a sutin držte dál od roklí,“ uvedlo.

Sopka Popocatépetl leží ve středním Mexiku a žije kolem ní zhruba 25 milionů lidí, připomněla CNN. Podle Národního systému civilní ochrany (SINAPROC) byl spad popela hlášen až v Mexico City, vzdáleném 72 kilometrů jihovýchodně od sopky.

Až do erupce v roce 1994 byla sopka desítky let nečinná, její aktivita však přivedla tamní obyvatele do stavu nejvyšší pohotovosti. Dunění sopky stalo součástí každodenního života lidí žijících v její blízkosti. Naposledy loni v květnu vychrlila sopka tolik popela, že letiště v Mexico City muselo zrušit stovky letů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Tagy:
Mexiko sopka popel Ciudad de México Popocatépetl