Mexiko hlásí další oběti. Zemi opět postihlo zemětřesení, obyvatele překvapilo v noci

Dvě oběti si vyžádalo zemětřesení v mexické metropoli, šlo o další z následných otřesů po pondělním zemětřesení na západě země, kde rovněž zemřeli dva lidé. Jednalo se o stejné epicentrum jako před třemi dny.

Mexická seismologická služba zaznamenala ve čtvrtek v 1:16 ráno místního času zemětřesení o síle 6,9 Richterovy škály s epicentrem v Coalcománu v Michoacánu. Podle mexických úřadů pocítilo zemětřesení 38,7 milionu obyvatel ve dvanácti státech Mexika. Podle agentury AFP od pondělka postihlo oblast na 1 230 následných otřesů.

Zatím jsou potvrzeny dvě oběti, obě v hlavním městě státu. Místní média informovala také o panice, kterou otřesy dnes asi hodinu po půlnoci místního času způsobily. Lidé ve strachu vybíhali na ulici.

Poslední zprávy mluví o škodách na majetku v několika menších městech nacházejících se ve státě Michoacán včetně 350tisícového města Uruapan. Tam byla podle místních zpráv poničena budova banky v centru města a několik dalších budov.

Sirény ohlašující zemětřesení probudily i dvaadvacetimilionové hlavní město Mexico City. Druhá největší metropole amerického kontinentu se ale podle starostky hlavního města Claudie Sheinbaumové vyhnula vážnějším materiálním škodám. Sheinbaumová později informovala o smrti ženy, která měla spadnout ze schodů a utrpět vážné zranění hlavy, a jednoho muže, jenž zemřel na infarkt, který kvůli zemětřesení utrpěl.

Podle listu El Universal viděli lidé během včerejší noci v hlavním městě záblesky na obloze, jedná se o poměrně častý fenomén během zemětřesení, který je způsobený elektrickými výboji.

Země se třásla na den smutných výročí

V pondělí rovněž zemřeli dva lidé, a to v tichomořském přístavu Manzanillo ve státě Colima. Jeden člověk zemřel po zřícení zdi obchodu, druhý po pádu stropu v posilovně v obchodním domě.

Pondělní zemětřesení zasáhlo zejména dva západomexické státy Colima a Michoacán asi hodinu poté, co v zemi skončilo cvičení civilní obrany zaměřené na přípravu lidí na zemětřesení, která jsou v Mexiku velmi častá. Mnozí Mexičané byli zmateni a nevěděli, zda druhé varování je skutečné, nebo je pořád ještě součástí simulace. Otřesy byly zaznamenány i v mexické metropoli, pocítili je i majitelé téměř tří desítek psů, kteří právě dostali diplom v záchranářském kurzu hledání lidí po zemětřesení.

Otřesy 19. září navíc udeřily v den výročí dvou tragických zemětřesení, z roku 2017, které si vyžádalo na 370 obětí, a z roku 1985, při němž zemřelo přes 10 000 lidí a které výrazně poškodilo mexickou metropoli. Otřesy tehdy měly sílu osm stupňů.

Tagy: