OBRAZEM: Floridu válcuje hurikán Milton. Americkým státem prosvištělo 19 tornád

Hurikán Milton dorazil na pobřeží Floridy a vyžádal si první oběti. Místní podle listu The Washington Post překvapila především silná a vytrvalá tornáda, která rvala lidem střechy. Hurikán při příchodu na pevninu zeslábl, i tak ale může přívalová vlna napáchat významné škody.

Sotva se na Floridě oklepali z hurikánu Helene, už stát devastuje další hurikán, tentokrát pojmenovaný Milton. Podle předpovědí živel nabral obrovskou sílu a na stupnici hurikánů zaujímal nejvyšší číslo pět, když ale dorazil k pobřeží státu, naštěstí pro místní zeslábl.

K TÉMATU: Hurikán Milton si na Floridě vyžádal první oběti. Vítr zasáhl centrum pro seniory

Floridský guvernér Ron DeSantis proto doufá, že se nejčernější předpovědi nevyplní. Hurikán zeslábl na stupeň jedna a stáčí se na východ. Posléze vyhasne nad Atlantikem. Další státy kromě Floridy by proto ohrozit neměl, ukazuje projekce CNN.

Web The Washington Post upozornil, že hurikán sebou přivlekl nezvykle vysoký počet tornád, která byla navíc mimořádně ničivá a řádila dlouhou dobu. Na Floridě jich zaznamenali v posledních hodinách nejméně 19.

„Zatímco tornáda jsou běžným nebezpečím na okrajích tropických bouří, je neobvyklé, aby hurikán vytvořil tolik ničivých a dlouhotrvajících cyklón,“ uvedl list.

Právě doprovodná tornáda mají na svědomí první oběti hurikánu. V oblasti okresu Svaté Lucie na východním pobřeží živel rozmetal domov pro seniory. Přesný počet obětí zatím není známý.

Americký prezident Joe Biden měl původně vyrazit do Evropy, aby v Německu jednal o další pomoci pro Ukrajinu. Své plány ale zrušil, aby se mohl věnovat odstraňování následků hurikánu.

Miliony obyvatel na Floridě před příchodem hurikánu dostaly příkaz k evakuaci, lidé se od začátku týdne přesouvali do evakuačních center. Některé z komunit, které leží na předpokládané trase Miltonu, se přitom ještě nestihly vzpamatovat z následků hurikánu Helene.

Tradičně zkoušené je město Fort Myers, které zdevastoval ničivý hurikán Ian v roce 2022.

PODÍVEJTE SE: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzval i Biden

Tagy: