Sledujte ZÁZNAM jednání vlády: Bude povinný home office a kdy se zruší zákaz pohybu?

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Brífink po mimořádném jednání vlády (zdroj: CNN Prima NEWS)

Babišův kabinet v pátek odpoledne opět mimořádně jedná o situaci kolem pandemie koronaviru. Řešit bude například povinný home office nebo start povinného testování pro státní zaměstnance. Zabývat by se mohl i tím, zda se po 21. březnu zruší přísný zákaz omezení pohybu. Tiskovou konferenci po jednání můžete sledovat v tomto článku.

Ministerstvo zdravotnictví předloží také nařízení o pracovní povinnosti pro studenty některých středních a vysokých škol. Podle domluvy s děkany lékařských fakult by se pracovní povinnost neměla týkat studentů prvních a šestých ročníků vysokých škol.

Ministr možnost znovu zapojit mediky či studenty zdravotnických škol do práce v nemocnicích v minulých dnech už několikrát zmínil, kvůli jejich studijním povinnostem ale k tomu zatím nepřikročil. Vláda tak bude v pátek návrh finalizovat.

Dále bude řešit povinné testování pro státní zaměstnance, které by mohlo začít od středy 10. března. Tuto středu začalo povinné testování v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají testování zahájit 5. března a dokončit 15. března.

Vláda by se mohla znovu zabývat i debatou o povinné práci na dálku pro celé národní hospodářství poté, co před týdnem k využívání home office důrazně vyzvala. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

Tématem jistě bude i výměna na postu hlavní hygieničky nebo plán na výhled na dobu po 21. březnu. Ministr Jan Blatný na dopolední tiskové konferenci prohlásil, že by poté mohl skončit přísný zákaz pohybu pouze v katastru obce. Otázkou je, jak by to bylo s uzavřením okresů.

Tagy: