Ministři bojují o peníze na příští rok. Bek chce pro školy 40 miliard navíc, čeká se tvrdý střet

Mikuláš Bek

Ministři bojují o rozpočet

Návrh státního rozpočtu na příští rok je obestřen nebývalými tajnostmi. Někteří ministři žádají pro své rezorty desítky miliard navíc. A to nehledě na skutečnost, že šéf státní kasy tvrdí, že je potřeba šetřit napříč všemi kapitolami. Výrazně vylepšit rozpočet svého resortu chce především ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který žádá 40 miliard korun navíc.

Nejsledovanější zákon roku – sestavování státního rozpočtu na příští rok – právě vzniká. Letos má navíc pozoruhodnou premiéru, protože ho vláda projednává v utajovaném režimu. Už ale víme, že třeba ministr školství Bek žádá pro svůj resort zhruba o 40 miliard více než letos. Jenže šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) naopak údajně počítá s propadem až o 15 miliard.

ČTĚTE TAKÉ: Pětikoalice může slavit, korespondenční volba prošla i Senátem. TOP 09 si rýpla do Babiše

Bek ale přesto dává ruku do ohně, že na platy učitelů ve výši 130 procent průměrné mzdy bude. „To je mandatorní výdaj, tam není diskuse na programu. To je dáno zákonem,“ uvedl šéf resortu školství.

Pro ministra dopravy Martina Kupku (ODS) je zase prioritou výstavba silnic a dálnic. Letos hospodaří s necelými 104 miliardami, příští rok chce o 30 miliard více. „Pokud chceme pokračovat ve všech rozběhnutých stavbách a abychom mohli další důležité stavby začít stavět, bude to znamenat zásadní navýšení toho rozpočtu,“ nechal se slyšet Kupka.

Otazník visí i nad ministerstvem pro místní rozvoj. To letos hospodaří s více než 15 miliardami. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) by si však představoval skoro dvakrát tolik – chce o 14 miliard víc. Jenže plán prozatím počítá s pouhými stovkami milionů. „Významná část prostředků, které chceme v příštím roce čerpat, má jít na program dostupného bydlení a program Národního plánu obnovy. Ten počítá se sedmi miliardami,“ popsal Bartoš.

Resort obrany může být v klidu

A údajně si příliš nepolepší ani ministerstvo vnitra. Vít Rakušan (STAN) žádal oproti letošku dvacetimiliardové navýšení. Podle prvního návrhu má ale dostat navíc jen miliardu. Jednotlivé požadavky ale zatím nechce veřejně komentovat.

Kdo může být naopak klidný, je ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Kvůli závazku vydávat na obranu dvě procenta HDP si bezpochyby polepší. A to z dnešních 151 miliard korun na minimálně 160 miliard.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrá hádka a nevyžádané doteky. Skopeček ve studiu vyzval Juchelku, aby se zchladil

Tagy: