Ostrá hádka a nevyžádané doteky. Skopeček ve studiu vyzval Juchelku, aby se zchladil

Poslanci Jan Skopeček (vlevo) a Aleš Juchelka (vpravo) se hádali ve studiu.

Poslanci Skopeček a Juchelka zhodnotili, co čeká politiky na podzim

Ve studiu CNN Prima NEWS došlo k výměně názorů plné emocí. Poslanci Jan Skopeček (ODS) a Aleš Juchelka (ANO) se obviňovali ze „sekt v politice“ a vzájemného lhaní. V jednu chvíli došlo i na doteky. „Pane kolego, uklidněte se při mém vystoupení. Chlaďte emoce,“ vyzval Skopeček protiřečníka. Následně konstatoval, že se ho Juchelka i dotýkal. „Vážně se uklidněte,“ doplnil poté, co atmosféra při tématu digitalizace stavebního řízení zhoustla.

Opozice již několikrát naznačila, že bude kvůli „zpackané digitalizaci stavebního řízení“ volat po odstoupení ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Potvrdil to i Juchelka.

ČTĚTE TAKÉ: Neselhal jsem. Nevím, kdo jiný by se takhle porval se stavebním řízením, řekl Bartoš

„Je to neuvěřitelný problém pro Českou republiku. Kdyby to udělala minulá vláda, tak bychom zde snad měli i demonstrace. Tohle je opravdu, řekl bych, nekompetentnost Pirátů v současnou chvíli. Digitalizaci si pravděpodobně představovali tak, že šlohnou práva na hudbu či filmy na internetu, ale bohužel se ukazuje, že je to poněkud hlubší problém,“ neodpustil si kritiku poslanec hnutí ANO.

Pětikoalice jako sekta

Digitalizovat podle něj strana neumí. „Dějí se neuvěřitelné věci. I TOP 09 vyvolala jednání v pětikoalici. Jednoznačně je to na odstoupení. Nerozumím premiérovi Fialovi, který nic nedělá, zdržujete to a tím pádem to vypadá, jak celou dobu říkám ve Sněmovně, že se pětikoalice chová jako sekta,“ pokračoval v negativní notě Juchelka.

Slova o sektě si nenechal líbit Skopeček. „Je hezké, že to říká poslanec hnutí ANO – politického hnutí, které vlastní jeden podnikatel a bez kterého se nic ve straně nehne. Tam není žádná demokracie uvnitř. To je sekta, a oni budou říkat, že my jsme sekta. To je srandovní,“ mínil poslanec. Po několika vteřinách, kdy Juchelka skákal vládnímu poslanci do řeči, si Skopeček opět rýpnul.

„Chápu, že v sektě si děláte čárky i za to, komu skočíte do řeči, ale zkuste se chovat slušně a nechat mě domluvit,“ požádal Juchelku. Následně souhlasil s kritikou na digitalizaci.

„Zpackané stavební řízení také vidím jako problém. Považuji za chybu, že se netestovalo před ostrým spuštěním do reality. Problémy jsou opravdu vážné a upozorňují na ně jak úředníci na stavebních úřadech, tak projektanti či lidé, kteří tam potřebují něco udělat. Není pravda, že by situaci vláda neřešila, ministr Bartoš dostal termín do konce srpna, aby zásadní chyby odstranil,“ argumentoval.

Jaký bude Bartošův osud?

Uznal zároveň, že se jedná o komplikovaný systém. „Myslím, že důležitější než hlava ministra Bartoše je, aby se systém rozběhl. Chápu, že pan poslanec by rád viděl krev a hlavu ministra, tomu rozumím – jemu jde jenom o PR efekt. Mně však jde o to, aby se rozběhlo stavební řízení,“ rýpnul si Skopeček.

ČTĚTE TAKÉ: Zpackanou digitalizaci lidé vládě spočítají, míní experti. Zmínili i Čunka v čele lidovců

Následné překřikování ve studiu vládního politika opět donutilo k dalšímu „napomenutí“ Juchelky. „Pane kolego, uklidněte se při mém vystoupení, prosím. Zchlaďte emoce,“ radil mu, načež od opozičního poslance dostal dotaz, zda bude Bartoše odvolávat.

„Já ministra Bartoše odvolávat nebudu. Vy se mě i dotýkáte,“ přerušil svou řeč náhle Skopeček a opět začal protiřečníka umravňovat. „Prosím, skutečně se uklidněte,“ zdůraznil a pokračoval: „Určitě nebudu Bartoše odvolávat, to je věcí premiéra. Osobně si ale nedovedu představit, že by pokračoval i po srpnu – bez toho, aniž by se systém dramaticky zkvalitnil,“ dodal Skopeček.

Tagy:
emoce studium politika digitalizace opozice Jan Skopeček kritika poslanec hádka Ivan Bartoš Česká pirátská strana studio vláda Česko Aleš Juchelka chlazení umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky