Petříček chce kandidovat na šéfa ČSSD, plánuje změnit styl vedení strany

Petříček se chystá kandidovat (zdroj: CNN Prima NEWS)

Současný šéf české diplomacie a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček chce podle informací CNN Prima NEWS kandidovat na předsedu strany. Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Sociální demokracii, která se potácí na hranici vstupu do Sněmovny, nyní vede ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček.

Petříček vloni v říjnu oznámil, že už do vedení ČSSD kandidovat nebude. Uvedl, že se chce soustředit na Prahu a komunální politiku v hlavním městě. To se ale změnilo, podle informací CNN Prima NEWS má Petříček ambici vystřídat v čele soc. dem. Jana Hamáčka.

Petříček chce prý změnit styl vedení. „Ten čas, kdy je třeba to udělat, nastal nyní. Proto jsem požádal pražskou sociální demokracii o podporu na předsedu ČSSD,“ řekl Petříček Seznam Zprávám.

ČSSD měla mít sjezd v lednu, kvůli koronavirové situaci ho odsunula na 9. až 10. dubna. Sociální demokraté budou volit celé vedení a také hodnotit nevydařené výsledky říjnových krajských a senátních voleb.

V krajských volbách ČSSD od roku 2004 nezvítězila ani v jednom kraji a ztratila většinu zastupitelských mandátů. Hamáček zatím neřekl, jestli bude post předsedy obhajovat.

Ministrem i pod Piráty?

Petříček je členem ČSSD od roku 2005, předtím patřil k Mladým sociálním demokratům. V minulosti působil jako náměstek ministra zahraničních věcí, byl poradcem europoslance Miroslava Pocheho.

Právě Poche se měl původně stát šéfem české diplomacie, prezident Miloš Zeman ho ale odmítl jmenovat. ČSSD pak nominovala Petříčka, který se funkce ujal v říjnu 2018.

Stal se oblíbeným ministrem i opozičních stran. Předseda Pirátů Ivan Bartoš například v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že kdyby sestavoval vládu, nechal by si klidně Petříčka na postu ministra zahraničí.

Petříček je proevropský a prozápadní. Dlouhodobě varuje před Ruskem, za což si vysloužil nepopularitu u prezidenta Miloše Zemana.

Mezi Petříčkovy zájmy patří cyklistika, triatlon, běh, četba, historie, cestování, zahrádkářství a vaření.

Tagy: